Да си майка е осъзната отговорност в особено голям мащаб. Затова пък завинаги, независимо, че детето ти вече може да има свое дете. Особено "критични" са първите месеци, в които докато бебето опознава света ние изследваме своята точка на психически и физически предел. С първото изплакване малката жива кукла дава своята заявка  за самостоятелност. На този етап само в дишането, впоследствие …и така до вземане на съзнателни и (не)осъзнати решения.

Защо плаче детето?


Причините за първото изплакване са ясни. Оттам-нататък нещата стават по-сложни и е важно да отделим признаците на неразположение от стремежа на малкия човек към близост и внимание. Детският организъм като цяло бързо отбелязва дискомфорта (в най-ранната възраст обикновено това е свързано с плач) и бързо се възстановява. Най-често неразположението има определени симптоми и класически стъпки за облекчаването им:

неразположение

основни симптоми

как да реагирам

настинки, инфекции

температура над 37, измерена в устата; сънливост, схващане, обрив, повръщане

Давайте повече течности, следете да се не претопли и/или обезводни; проветрявайте помещението редовно; дайте му аналгетик, подходящ за деца (парацетамол)

главоболие

Самостоятелно или придружено с висока температура, или със схващане на врата; вследствие нараняване/удар на главата;

Сложете детето да легне в прохладна тъмна стая; дайте му подходящ аналгетик; извикайте лекар, ако не отмине или се засилва, или детето започне да повръща

никнене на зъби

т.нар. „лигавене“; чувствителни венци; редки изпражнения; раздразнителност; липса на апетит; обрив на седалището; детето се опитва „да дъвче“ всичко, до което се добере; температура над 37

Масажирайте венците с пръст или влажна кърпа; дайте му охладена (но не в камерата) гума за венци; за облекчаване на болката дайте парацетамол според указаната дозировка

болки в ушите

детето търка/дърпа ушите си; секрет от ушите; подути жлези; болезненост при допир; висока температура, раздразнителност

Не се опитвайте да почистите ушния канал сами; не допускайте вода в ухото; добре е да се консултирате с лекар

възпалено гърло

липса на апетит; затруднено преглъщане; чувствителни жлези; висока температура

Охладени течности и храна; парацетамол за сваляне на температурата

имунизация

болезненост, подуване и зачервяване на мястото; сънливост; леко повишена температура; загуба на апетит

Свържете се с лекар, ако детето поддържа над 3 дни висока температура или мястото се подуе значително.

Няма майка, която да остане безучастна, когато бебето й не се чувства добре. Просто реакциите на всяка са различни. Има, обаче, няколко общовалидни златни правила за подобни случаи.

Златно правило N1:

Без паника! Защото я предавате директно на своето бебе и с това засилвате неговото страдание. Прегърнете го и му дайте увереност. Заедно ще се справите по-бързо.

Златно правило N2:

Доверете се на интуицията си. Майката най-добре познава детето си и знае как да го успокои. Също така, не забравяйте телефонния номер на педиатъра, ако се наложи.

Златно правило N3:

Внимателно следете състоянието на детето за последваща промяна – и в отрицателен, и в позитивен смисъл при малките деца промените настъпват бързо.

И не на последно място: Не забравяйте да се усмихвате, за да дадете сили на своя малък приятел да се справи бързо и безпроблемно с рутинните неразположения по пътя на растежа.