Отношенията между майка и дъщеря през юношеските години на на момичето са истинско предизвикателство и за двете страни. Идеята жените да се опитват да бъдат приятелки с дъщерите си е добра, но в никакъв случай не трябва да се прекалява с близостта. Майката не бива да пречи на социалния живот на детето си, колкото и да й се иска да го държи непрекъснато под крилото си.

Липсата на комуникация между жената и момичето могат да доведат до сериозни депресии. Разговорите между двете задължително трябва да бъдат диалози, а не монолози от страна на по-възрастния. Ако детето започне да става прекалено емоционално, когато се заговори на дадена тема, то родителят трябва да отстъпи.

Ето няколко съвета, които е добре да следвате, за да запазите перфектните отношения с дъщеря си и същевременно да можете да я защитавате, без да я задушавате:

1. Говорете с нея за секс, но не навлизайте прекалено много в личното й пространство.

2. Интересувайте се с кого и къде излиза дъщеря ви, но не се опитвайте да разберете това като се ровите из мобилния й телефон, например.

3. Споделяйте мнението си за приятелите й, но недейте да й го налагате. Така бихте могли да я тласнете в грешна посока.

4. Окуражавайте дъщеря си да се развива в сферите, които са й интересни, но не бъдете твърде взискателни.

5. Споделяйте с дъщеря си случки от личния си живот, като се стараете изреченията ви д започват с "Когато бях на твоята възраст..."