Ако сте имали щастливи тийнейджърски години, вероятно ще сте щастливи и като възрастни, но пък вероятността да се разведете е много по-голяма.

Поредно изследване на учени от университетa в Кеймбридж: този път те изследвали връзката между щастието по време на пубертета и по-нататъшното благопуличие в живота.

Те открили, че едното влияе пряко на другото – момичетата с щастливо детство и тийнейджърство са с 60% по-малко затрашени от психически проблеми и постигат по-добри резултати на работното си място, както и в общуването си с другите хора. Това е лесно предвидимо, но изненадващо е, че според същите учени вероятността тези момичета да се разведат е много по-голяма, съобщава БГНЕС. Възможното обяснение за това е по-високата им самооценка, която ги прави по-склонни от останалите да прекратят брака си, ако той е нещастен.

Това всъщност не е чак толкова лоша новина, защото означава, че ако сме свикнали да не се подценяваме и да знаем какво заслужаваме, да си гоним щастието, независимо от общоприетите разбирания.

За да не се чудите как учените достигнали до тези изводи, ето как било провденео изследването: те анализирали и класифицирали статистически данни за 2776 души, които участвали в британско проучване през 1946 г. и по-нататъшните данни от следенето на психическото им състояние през целия им живот.

За дами с щастливото детство се смятали онези, получили позитивни отзиви и оценки за нивата на щастие от страна на учителите им, приятелствата им и енергията им във възрастта между 13 и 15 години.

Проблеми от типа на безпокойство и потиснатост също били оценени. След това всичко това било сравнено с психическото им здраве на по-късен етап в живота им, съобщава в. "Journal of Positive Psychology".

Момичетата с положителни оценки от тийнейджърките си години, много по-вероятно имат по-високи нива на благополучие и в по-късните етапи в живота си, включително по-голямо задоволство от работата, по-чести контакти със семейството и приятелите и повече социални ангажименти.