Традиционно на светлия християнски празник приключва Коледния пост – това е последният ден, в който поднасяме изцяло постна храна. Въпреки това трапезата е много богата и символизира плодородието и надеждата за хубава година. Сами по себе си всички ястия за този празник помагат да сме здрави, тъй като са приготвени от естествени и малко обработени продукти. Ето няколко принципа, които да спазваме, за да бъде трапезата още по-здравословна.

Накиснете житните и бобовите поне за 12 часа: накиснете боба, житото или булгура през нощта преди да ги сготвите. Изхвърлете водата, добре изплакнете и тогава варете. Така не само се предпазваме от антинутриентите в обвивките на житните и бобовите продукти, които могат да попречат на усвояването на полезните минерали, но и улесняваме храносмилането. На Бъдни вечер смесваме няколко вида варива, така че си заслужава допълнителното усилие, за да му е леко на организма.

Заменете олиото със зехтин: ако не харесвате вкуса на студено пресования, използвайте светъл лек зехтин. Тук целта ни е да ограничим количествата омега 6 мастни киселини, които се съдържат в голямо количество в слънчогледовото олио.

Направете ‘’различни’’ сармички: аз обичам да експериментирам и да правя сарми с различни листа: от хрян, от китайско зеле, от листа на сварено червено зеле; разбира се и лозовите листа и киселото зеле са добре дошли. Може да опитате сармички с див ориз, с булгур, с киноа, с просо или със смес от няколко вида зърна. Добавете стафиди, сушени боровинки, сушени домати, сушени гъби, слънчоглед, шам фъстък или бадеми – сармичките могат да станат наистина оригинални.

Сервирайте хляба последен: най-вкусната част на нашата трапеза е погачата, само че когато я поднесем в началото, винаги изяждаме повече от нея. Ако спазвате режим за контрол на теглото, сервирайте хляба последен, с малко мед и орехи – така е чудесен десерт, с който няма да преядете.

Наблегнете на зеленчуците: може да приготвите хумус, кьополу, салати с печени чушки и кисело зеле, печено червено цвекло, салата от ряпа с орехи – има много варианти трапезата ви да прелива от зеленчукови ястия, които да помогнат да се заситите лесно и да приемете по-малко калории. Този принцип спазвам и при приготвянето на баница – зелник, лучник или баница със спанак.

Пресни вместо сушени плодове: макар че сушените плодове са вкусни и изкусителни, те съдържат много повече захари в порция, отколкото пресните. Наблегнете на интересни сезонни плодове, които също можете да аранжирате като декорация на трапезата заедно с дрянови и борови клонки и свещи.

  • Игнажден – важно е кой ще влезе пръв в дома ви
  • Игнажденски колачета
  • Кои заболявания можем да провокираме от преяждане
  • Честита Нова Година!
  • Танците - част от Новогодишния празник
  • Баницата разточи и късмет от LadyZone вземи
  • 5 щури места за посрещане на Новата година
  • 4 златни правилата за новогодишния грим
  • Разтоварване след празничните трапези
  • Щастливият сезон на детските подаръци – част 2



Весела Коледа и бъдете здрави!

Със съдействието на www.artofrealfood.com