Първите 1000 дни от развитието на децата не са просто важни, но и основополагащи. За да се изгради тази стабилна основа, върху която детето да се развива здраво и пълноценно, са нужни много внимание, търпение и любов. Захранването на крехкия организъм и грижа за бебето от първите му дни е от специфично значение. Какво препоръчва Световната здравна организация (СЗО) по този въпрос?

Известно е, че майчината кърма трябва да е основният и единствен източник на полезни вещества за бебетата през първите им месеци. За това е хубаво изключителното кърмене да продължава поне до шестия месец на малчуганите.

След този период детският организъм вече е готов да приема и друга, разнообразна храна, а адаптирането към нея се нарича период на захранване. То, разбира се, става постепенно и успоредно с приемането на кърма.

Хубаво е да се започне с приема на зеленчукови пюрета, особено ако са от зеленчуци, богати на желязо. Желязото е полезно за кръвта, мозъка, развиването на костите и органите. То се съдържа в броколите, спанака, боба, граха. Ако в началото детето отказва да приема новата храна, тя може да се смесва с кърма и храненето да стане по-приятно и познато за малкото. След въвеждането на зеленчуковото пюре, можете да опитвате да давате на малките оризова каша, плод и постепенно да обогатявате разнообразието и вкуса на пюретата с месо, риба, глутен. Стремете се менюто на детето да бъде максимално разнообразно и съобразено с особеностите на сезона, за да се набавят всички необходими витамини и минерали, необходими то да расте здраво и щастливо.