На 29 септември отбелязваме Националния информационен ден на осиновяването. Инициативата има за цел да се повиши чувствителността и информираността на обществото по темата.

В България осиновяването все още е тема табу –крие се от децата, родителите изпитват неудобство, а и административната процедура е трудна и бавна.

Сред известните в Холивуд има много актриси и певици, осиновили деца и не крият този факт. Напротив, гордеят се.

Едни от тях са Анджелина Джоли (Мадокс Чиван, роден в Камбоджа; Захара Марли, родена в Етиопия, Пакс Тиен, роден във Виетнам), Чарлийз Терон (Джаксън; Огъст от ЮАР), Мадона ( Дейвид и Мърси от малави), Шерил Кроу (Уайт ; Леви Джеймс), Никол Кидман и други.

Това, че са известни не ги предпазва от негативни коментари и мнения на медии и фенове. Дълго време усилено бе коментиран фактът, че Сандра Бълок осинови тъмнокожо бебе, че то не е нейно дете, защото във вените му не тече нейната кръв. На което актрисата отвъра:

"Семейство не се прави с кръв, а с любов!"

За осиновяването, цвета на кожата, кръвта във вените и сърцето на майката – силните думи на Сандра Бълок, една майка, сдобила се със син.

"Изморих се да чувам от къде ли не, че той не е мое дете, защото не е моя кръв. Изморих се да ме наричат майка осиновителка. Аз съм Майка! Нямам нужда от други определения. Знам, че съм го осиновила и се гордея с това. Той няма моите очи, моята усмивка, цвета на кожата ми, но има цялото ми сърце. Майката е човек, който отглежда, обича и подкрепя детето си. И няма никакво значение дали във вените ви тече една кръв, или не.
Държах сина си в своите ръце и благодарях на Бог, че ми го даде. Ако се водех от стандартните правила за създаване на семейство, никога нямаше да срещна детето си. Имах нужда от него. Имах нужда да бъда негова майка. Нещата се случват и не се случват поради някаква причина. Той е мой син във всички възможни аспекти.

Осиновяването е дар от живота. Празното място в твоето сърце може да е дом за някое дете.”