Преди да вземете домашен любимец от женски пол трябва да знаете, че след определен период от време ще бъдете свидетел на период наречен еструс или просто” разгонване”. Ако разбира се сте решили да кастрирате любимеца си преди навършване на 6-7 месеца, ще си спестите това изживяване. Но как да ограничите щетите и какво трябва да знаете/направите, за да се чувстват и вашият космат любимец, и стопаните му добре?

Кучето
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Женските кучета достигат полова зрялост на 6-7 месечна възраст, като този период може да варира между 5 и 20 месеца. Дребните породи се разгонват за първи път между 6-тия и 10-тия месец, а по-едрите породи могат да се разгонят дори след 18-тия месец (това разбира се, не е толкова често срещано, но не бива да бъде повод за притеснение).

Счита се за нормално разгонването да се случва два пъти в годината, а интервалът между две разгонвания е обикновено между 5 и 10 месеца. При някои кучета този интервал може да бъде по-кратък или по-дълъг.

При кучетата няма менопауза и критическа възраст. Те циклират до края на живота си, като в последните години са възможни различия в разгонването в сравнение с първите (едва забележимо разгонване или такова, съпроводено с обилно кървене).

Как протича разгонването?

Половият цикъл при кучетата се дели на 4 фази, като видими за нас са първите две (проеструс и еструс), за които се използва познатата на всички дума разгонване. Средната им продължителност може да бъде между 15 и 20 дни.

Първата фаза наречена проеструс или начало на разгонването трае 8-10 дни. Ще забележите, че външният полов орган е набъбнал и има изтечения със следи от кръв. При голяма част от кучетата има и промени в поведението, като непослушание, прекалена веселост и гальовност, често уриниране, а при по-чувствителни натури - дори тъга. През този период дамата излъчва силно привличащи вещества, наречени феромони, с които привлича мъжките кучета, но все още не ги допуска. Втората фаза, наречена еструс е същинската част от половия цикъл или периодът, в който женското куче може да забременее. Тази фаза трае средно 7-8 дни, като периодът, в който трябва да бъдете внимателни, ако не сте планирали да имате кученца, е между 9-тия и 13-тия ден от началото на разгонването.

През първите две фази от цикъла настъпват освен хормонални и редица външни и поведенчески промени при кучето, докато в третата и четвъртата фаза (метеструс и анеструс) промените са само на хормонално ниво.

Трябва ли да правим нещо?

Собствениците на женски кучета трябва да бъдат подготвени за доста мърляв и миризлив период. Някои хора поддържат хигиена в дома и си спестяват лекьосването на дивани, легла и фотьойли като поставят на любимеца си специални гащи за разгонени кучета или покриват с чаршафи и хавлии мебелите. Освен това трябва да сте търпеливи и да не се карате на чувствителната в този период женска, която може да прави странни неща. Моето куче например си полягваше небрежно в коша с дрехите за пране....Вярно, че са за пране, но все пак....

Бъдете изключително внимателни по време на разходките! Препоръчвам през целия период на разгонване да не пускате кучето от повод (рискувате да избяга) и ако е възможно да не го разхождате в пиковите часове за кучешки срещи. В противен случай ще бъдете ескортирани от не един или двама кандидати за сърцето й. Тези периоди са опасни и за другите кучета, и често са причина да гледаме обяви на загубени любимци, а освен това могат да бъдат причина за сериозни кучешки кавги.

Ако не сте собственик на елитно женско куче от легитимиран развъдник, ви препоръчвам да прочетете темата за кастрацията.



Котката
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Котките достигат полова зрялост на 6-9 месечна възраст. Те са сезонно полиеструсни животни, което означава, че в дадения размножителен сезон котката може да повтаря няколко пъти фазите проеструс,еструс, метеструс и диеструс. Последния метеструс от размножителния период е последван от дълга пасивна фаза (анеструс или неразмножителен сезон), която трае до настъпването на следващия размножителен сезон.

Как протича разгонването?

Половият цикъл при котката трае 14-15 дни с вариации 10 - 21 дни. При котките „видими и чуваеми” са също първите две фази от половия цикъл. Проеструсът трае около 2 дни. Котката е изключително гальовна, непрекъснато мърка и мяука (често със силни гърлени звуци), търкаля се по пода и прави смешни движения със задната част на тялото. Може да се наблюдават и липса на апетит или дори агресия. Еструсът трае 5-10 дни и признаците са сродни с тези в проеструса, но разликата е, че котката ще допусне до себе си котарак (ако има такъв).

Трябва ли да правим нещо?

Не правете грешката да давате на котката (това важи и за кучето) таблетки, които да прекъснат разгонването. Да, те ще подействат веднага и котката ще се успокои, но след време ще наблюдавате страничните им ефекти върху животинката си и ще съжалявате. Тези препарати са опасни и могат да доведат до пиометра, образуване на тумори на млечните жлези, диабет и други.