„Разглезено? Не и моето дете!” Нали така? Бихте ли признали пред себе си, че малко сте попрекалили с отстъпките пред  малкото ви слънчице?

Според скорошни проучвания, днешните деца са по-разглезени от всякога. Истината обаче е, че няма „ген за разглезеност”, причината едно дете да е капризно и непослушно, се крие в неговото възпитание.

Добрата новина е, че това не е необратим процес. Първата стъпка към поправката е да разберем защо, когато глезим твърде много детето си, не му правим услуга. Втората – да си дадем честно равносметка – такова ли е нашето малко съкровище или не?

Естествено, обичаме децата си и искаме най-доброто за тях. Не понасяме да ги виждаме нещастни дори и за секунда. Но да угаждаме на всичките им прищевки не е добре за тях. Дори е опасно.

Поради четири възможни опасности:

* Другите деца няма да ги обичат особено.

Забравете за покани за рождени дни. Разглезените деца не са приятни – нито за възрастните, нито за другите деца. Връстниците им ги избягват, защото те често се държат егоистично и обичат да командват. Кой иска да си играе с приятел, който иска всичко да става по неговия начин, рядко споделя играчките си и който мисли само за своите собствени нужди? Възрастните пък (особено учителите)  често пренебрегват разглезените хлапета, защото те често са груби и имат прекалени изисквания.

* Намалява се упоритостта им да се справят с трудностите.

Тъй като те получават всичко толкова лесно, разглезените деца се справят по-трудно с лошите моменти в живота. Те са свикнали да получават всичко на секундата и това им пречи да имат стимул да се трудят, да бъдат постоянни, да не се отказват от трудните задачи. Те не мислят, че има причина да полагат усилия в училище. И по-късно – в живота.

* Парадокс или не - по-ниско самочувствие.

Нови изследвания показват, че да получаваш винаги онова, което искаш, води до депресия, неспокойствие, ниско самочувствие, повече психоматични симптоми и най-лошото – влияе негативно на отношенията с родителите. Опасността е в това, че може да отгледате вечно недоволно хлапе, което винаги иска още и нищо не оценява.

* Ограбен характер.

Внимавайте! Разглезените деца често оценяват стойността си в зависимост от това, което притежават чисто материално, а не заради онова, което са. На тях им е трудно да се справят със съпричастността към проблемите на другите, защото най-вече ги вълнуват техните собствени.

Как да разберете дали вашето дете е разглезено?

Ето един тест, който ще ви помогне да се ориентирате:

„НЕ!” – То не може да се справи с тази думичка. Очаква да получи, каквото иска и обикновено точно така и става. Опитайте да разиграете следната ситуация: Докато вървите измежду рафтовете за играчки в магазин, изчакайте детето ви да се хване за някоя напълно ненужна – например десето подред Барби или двайсета количка с дистанционно. Откажете да я купите. Може ли детето ви да приеме тази реакция (или се моли, преговаря/ изпада в гняв, за да я получи)?

„АЗ!” -  Разглезеното дете е концентрирано само към себе си и смята, че светът се върти около него. То мисли повече за себе си, отколкото за другите. Чувства се привилигеровано и смята, че другите му дължат услуги. Обикновено и успява да ги получи. Гледа телевизия, вместо да помага вкъщи. Не му харесва вечерята, правите друга само за него. Иска специално отношение в училище и ако няма време за домашното, не се притеснява да поиска отсрочка, независимо, че правилата трябва да важат за всички…

„Искам!” -  Разглезеното дете е повече по взимането, отколкото по даването, защото има толкова много и иска още повече. Като цяло, такова дете не оценява нищо и дори е малко алчно. Иска само маркови неща, иска постоянно нови неща, иска да има само най-хубавите и скъпи неща, независимо дали можете да си ги позволите или не… Чувствате ли се повече като банкомат, отколкото като родител?

„Сега” – то просто не може да чака и иска всичко на секундата. Просто е по-лесно да дадете на такова дете, каквото иска, отколкото да го накарате да изчака малко. Прекъсва ви, ако говорите по телефона и очаква да прекрати разговора си. И вие го правите. Иска бисквитка веднага, не му се чака „след вечеря”…

Бъдете честни: разпознавате ли собственото си малко съкровище в някое от тези типични примери за поведение на разглезено дете?

Ако отговорът е да, помислете - може би е време да започнете да му отказвате някои неща.