Пролетта предполага по-осезателното присъствие на повече пресни зеленчуци

в храната както на възрастните, така и на бебето. И тъй като скоро навършихме една годинка, супичките и боршът в неговите разновидности (киевски, зелен и вегетариански) чувствително навлязоха в бебешкото ни меню. Това е причината, поради която с бебе Мишо решихме да ви разкрием тайните на старинния 300 годишен украински борш.

Продукти за 1 бебе-порцийка:

Червено цвекло – 1-2 тънки парченца колкото портокалови резенчета
1 картоф
1 морковче
1 резен целина
Шепа пресен спанак
½ домат
1 супена лъжица фиде или дребни макаронки
За овкусяване – ½ чаена лъжичка краве масло
За ароматизиране и като подправка – 1 листенце пресен джоджен
За застройката – 2 чаени лъжички кисело мляко + ½ твърдо сварен жълтък

Приготвяне:

Цвеклото, морковът и целината се настъргват във врящата вода. След няколко минути, когато варенето се възстанови, се прибавят картофчето и избеленият домат, нарязани на малки кубчета. Накрая, едновременно се слагат макароните, спанакът, масълцето и листенцето джоджен. Ястието къкри на тих огън около 15-20 минути. Не пречи да поври и повече, особено ако сме добавили ок. 15-20 г ситно накълцано бяло пилешко месце. Финалът принадлежи на застройката. Разбитият в киселото мляко жълтък се добавя, като боршът се бърка непрекъснато. Интересна особеност за борша е, че може да бъде поднасян и като първо, и като основно ястие.

Не забравяйте, че претоплянето на ястие, което съдържа спанак, е забранено!

P.S. Има сведения, че слабостта на Попай морякът към спанака водела началото си от едно негово пътуване до Киев през пролетта на 1930 г., където го гостили със спаначния борш (това в кръга на шегата де!). Видите ли, скоро след като се завърнал в родината си и покрай зачестилите му след това медийни изяви, продажбите на спанак в щатите скочили 3 пъти (но това последното е сериозно).

Една правописна грешка станала причина дълго време да се счита, че магията на този зеленчук идвала от  желязото. Оказало се, че тайната на спанака се криела не там, а в изключително богатия асортимент от витамини и минерални вещества. :)