Коледното предпразнично настроение дойде

На семейния съвет, където баба има решаващата дума, единодушно надделя мнението подготовката да започне още отсега. Подозирам, че виновникът за подранилите приготовления за Коледа и Нова Година е…, разбира се, моята скромна личност. За мен тези празници настъпват за първи път.

Пък и като гледам и слушам новините май не съм първият, който е запразнил

Ето например, докато ние се чудим ще вървят ли влаковете и ако вървят, ще стигнат ли там, за където са тръгнали, от другата страна на океана бразилците, като по-нетърпеливи и по-жадни за празници, вече са инсталирали най-голямата, при това плаваща, елха. На нея се радват не само жителите на Рио, но и всички, които са в орбита могат да забележат сиянието й. Е, моята коледна елха не е плаваща и не е толкава голяма, но пък е много чаровна.

От нея струи духът на вечният човешки копнеж

за нещо по-хубаво. Не мислите ли, сякаш има нещо романтично, нещо магично в това дръвче. То символизира осъществяването на най-съкровените ни мечти, окъпани във вяра и надежда.

Но нека ви върна в началото

Можете да си представите как целият ден бе изпълнен с празнично суетене, чистене и най-важното –  с украсяването на коледното дръвче. От мазето домъкнаха с гръм и трясък няколко големи, средни и малки картонени кутии. Затаих дъх в любопитно очакване. От тях заизскачаха една по една много красиви, пъстроцветни и едноцветни, огледални и матови, големи и малки, усмихнати и искрящи коледни играчки.

Червени, зелени, жълти и бели гирлянди шумоляха и шепнеха обещания

Е, много много не ми разрешиха да участвам в обкичването на елхичката. Но удоволствие бе за мен да наблюдавам как всяка една лъскава чудесия заставаше, като че ли, точно на мястото си, така както и

миговете на радост идват, за да запълнят празнините в човешката душа

Накрая елхата бе изправена насред хола, накичена отгоре до долу в пълния й блясък и великолепие. А сиянието й... неминуемо се отразяваше в ококорените ми развълнувани очички, от което цялата стая сякаш заискряваше с още по-голяма и вълшебна сила. И светлинките, и топките, и новите, и старите играчки отново грейнаха, за да ни дарят със затаените в кутиите през цялата година празнична топлинка и кротка радост.

Приятен фон на започващата фиеста

бяха коледните песни. Всички се наслаждавахме на благозвучието им. Не знам на вас, но на мен ми звучаха много познато, вливайки блажен уют и жизнерадост в настроението ми.

Така посветихме цялата неделя на... Елхата

Освен че ще я видите на снимките, искам и да ви я опиша:

На върха й има кристално ангелче, а играчките са направени от джуджетата на дядо Коледа. Тази година той е приседнал под елхата в празничен златист кожух. Иначе брадата и мустаците му са си същите – големи, бели и пухкави. До него са вечните му  приятели и верни помощници – Снежко, Рудолф и джуджетата.

Това съм аз – малко хлапе

в прегръдките на своята усмихната мама, обграден от любовта на родителите си, в очакване на най-хубавия семеен празник – Рождество Христово. Тогава всички  ще се съберем на трапезата, и аз... пак ще съм  в центъра на вниманието. А подаръците, подредени, търпеливо ще ни очакват, обляни във вълшебната светлина на коледната елха.

В предколедно настроение,

Ваш Мишо :)