Здрава и красива усмивка се формира от детска възраст с правилна хигиена на устата. Профилактиката на кариеса е необходимо да започне още с появата на първите зъбчета. На бебето не  трябва да се подслаждат млякото и водичката, както да не се дават подсладени плодови сокове. Не е правилно залъгалката да се топи в захар, за да се успокои по-лесно детето.

Максималният брой на зъбчетата в детската уста до 4 годишна възраст е 20. Около 5-6 годишна възраст започва смяната на временните зъби с постоянни. Ако пробивът на временните зъбчета се забавя, растат неправилно или се рушат, трябва да се направи преглед при лекар по дентална медицина. Профилактичните прегледи са безплатни за децата и се поемат от НЗОК.

Децата трябва да придобият навик заедно с родителите в началото да си измиват зъбките с четка и паста за зъби. Съществуват детски четки за зъби с малка глава, удобна за детската уста. Правилните движения с четката са кръгови по повърхността на всяко зъбче без силно натискане. Има улеснения с четки, които издават звук при правилно движения с четката. Не трябва изчеткването да става с хоризонтални движения, защото се претрива емйла в шийката на зъбите. Почистването става от венеца към върха. Вътрешните повърхности на зъбната редица се измиват с движения на четката нагоре- надолу.

Пастата за зъби при децата е достатъчно да е около едно грахово зърно, за да няма  опасност от невнимателното й поглъщане. За временните зъби се използва паста без съдържание на флуор. Грижата за здравината и блясъка на постоянните зъби се осъществява с флуорна паста, като за почистване на междузъбните пространства, детето се приучва да ползва зъбни конци.

Лекуването на зъбните кариеси в детска възраст е задължително. Не трябва родителите да се успокояват, че това са временни зъби. При консултацията с дентален лекар трябва да се потърси каква е причината за детските кариеси. Съществува известна наследстваност, но по-често причината за ранните кариеси са грешки в начина на хранене и неспазване на добра хигиена на устата.

Правилното хранене за здрави зъби при децата:

Да се пият прясно изцедени сокове, вместо подсладени сокове и газирани безалкохолни напитки. 

Да се изяжда по една ябълка или друг пресен плод, вместо въглехидратни десертчета.

Да се консумират ежедневно протеинова храна (мляко, сирене, кашкавал, яйца, месо и риба).

Когато не може да се измият зъбите след хранене, добре е да се завърши храненето с парченце сирене по френски маниер или да се изплакне устата с вода.