У нас възможностите за пълноценна почивка са много разнообразни:

планина, море, минерални курорти и плажове. Има много причини да не изберем горещите месеци – юли или август – за летния отдих (изключвам разбира се, ако предпочетем тези дни за отдих да прекараме в някоя приказна и уханна планинска местност).

Като майка на малко дете,

лично мое мнение е, че това е най-неблагоприятното време не само за почивка и пътуване. Температурите са най-високи, слънцето е най-безпощадно към кожата, опасно е за децата ни, а и цените удрят тавана. Освен това курортите са пренаселени, в по-евтините ресторанти и заведения трудно можеш да си намериш място, а на плажа няма дори къде да се седне. Затова ще се опитам да предложа няколко, надявам се, полезни съвета,

за да бъде семейната почивка с малко дете пълноценна и удовлетворяваща:

* За тези млади семейства, които все още се колебаят, сега е крайният срок да открият оферти по джоба си за последната десетдневка на август, за септември, а защо не – за октомври. Ако си спомняте, миналата година именно през този месец, имаше съвсем летни температури от 30 градуса на сянка. Е, все пак е редно да се съобразим със сезона и предстоящото време, за да изберем подходящия момент. И все пак, ако сте направили вече своята резервация през най-оживените и горещи дни на лятото, само като препоръка, излизайте с мъниците повече в ранните сутрешни часове и максимално се възползвайте от приятния вечерен бриз.

* Независимо дали ще се спрете на туристическа агенция, на порталите за ваканции или директно на сайтовете на курорти и хотели, търсенето ще стане по-лесно, ако имате ясни идеи за място, срок и колко средства сте готови да заплатите. Предимството е, че извън най-активния сезон, всички, или поне повечето хотелски комплекси, се стремят да останат отворени, макар и при по-ниски цени. И тук ще намерите общ език. Икономическата ви изгода от предвидливостта и доброто планиране може да има внушителното изражение в спестени най-малко от 10, че и до 50 на сто от разхода за семейната ваканция.

* Постарайте се да получите максимума от дадено предложение. Често пъти освен основната отстъпка има и допълнителни такива, за които не сме достатъчно осведомени – безплатни услуги за децата, за авансово плащане, бонус нощувка при по-голям пакет, свободно ползване на спа- и фитнес процедури.

* Важно е добре да се запознаете с предлаганите общи условия, за да няма скрити и неудовлетворяващи ви такива. Дори, ако си направите една малка папка с избраните оферти, ще можете да сравнявате и да задавате допълнителни въпроси.

И да не забравяме

Най-важното в тези броени почивни, бих ги нарекла, празнични дни, е не колко сме похарчили, а с какво сме почерпили душата, зарадвали ли сме децата и заредили ли сме се с добро настроение.