Родители, планирайте оставащите дни до първия учебен ден така, че да не се струпа всичко за последния момент. През уикенда заедно излезте с вашите деца и купете всичко, което не сте успели досега - нови есенни обувки, рокля, ризка, панталон и ученическа раница. Разбира се, мобилният телефон и таблетът също се превърнаха в "задължителни" пособия на съвремените ученици. Затова пригответе всичко от по-рано. Децата имат нужда от сигурност и спокойствие.

През тази седмица подканяйте децата да бъдат по леглата си преди 22 часа, за да могат да се събуждат сутрин по-рано. По този начин плавно ще влязат в училищния режима и ще се събуждат бодри по едно и също време сутрин. След няколко дни дневният режим на детето рязко ще се промени – ходене на училище, учене на уроци и писане на домашни. Детски ръчен часовник е необходим за добра организация на времето. Така детето само ще се научи да следи часа и да степенува своите задължения. 

Много важно е родителското отношение към училището. Положителната нагласа на родителите към първия учебен ден се предава и на децата. Купете заедно с тях  букета цветя за учителката. Изгладете дрешките от вечерта. Предвидете по-ранно излизане, защото обикновено трафикът в този ден е много натоварен и обмислете добре маршрута до училище.

Тръгването на училище е сериозен период за адаптация към нова среда и нов режим с все повече изисквания към всеки ученик. Разказвайте весели преживявания от вашите ученически години. Изпращайте детето с мили думи и пожелания като: "Приятен ден” и "Успешен ден”. Те ще го импулсират и ще повишат самочувствието му, защото вярвате в него. Насърчавайте детето да се сприятелява и да опознава съучениците си.

Когато детето изпадне в лошо настроение, не бързайте да го наречете трудно или лошо дете. Старайте се да му отделите повече време, като седнете до него и го изслушате. Говорете на децата си тихо и бавно с разбиране.

Още съвети може да прочетете нататък: