Издателство "Егмонт" и Людмила Филипова представят най-новата книга на писателката - "Пътуване до Края на света". Премиерата на двуезичното издание с текст на български и английски и със стотици великолепни фотографии на авторката от Антарктида ще бъде на 2 април 2015 г. Събитието ще започне от 18:30 ч. в зала "Мати" в София (НДК – Административна сграда, ет. 2, вход откъм кино "Люмиер").



Книгата

През декември 2014 г., по покана на Българския антарктически институт и заедно с българската експедиция, Людмила Филипова се отправя на далечно и изпълнено с премеждия пътешествие. Тръгва, за да осъществи свой проект – да опознае Антарктида и тайните й, за да я разкаже в текст, видео и снимки. Писателката е убедена, че единствено осъзнаването на важността на Ледения континент ще помогне за съхранението му и ще направи хората съпричастни към опазването на планетата ни.

По време на престоя си на Антарктида писателката се сблъсква с редица предизвикателства, но същевременно е пленена от дивата природа и суровата красота, която я обгръща. Живият и завладяващ стил, с който описва своите впечатления и преживявания, ще потопи читателя изцяло в атмосферата на Ледения континент и ще го подтикне да пожелае да се докосне до неговите безкрайни снежни простори.

Но историята в най-новата творба на Филипова е много повече от обикновен пътепис. Книгата се разгръща като своебразен разказ за пътуването към себе си, към хората и начина да откриеш собствените си неподозирани сили и възможности. Това е Антарктида през очите и фотообектива на Людмила Филипова – Антарктида, съвсем близка и неописуемо далечна. Близо 500-те впечатляващи кадри в нея допълват ледената приказка, разказана майсторски от авторката. Всички те са дело на самата Людмила, с изключение на шестнадесет, любезно предоставени от членовете на българската експедиция, с която писателката пътува.

Кампанията

Едновременно с издаването на "Пътуване до Края на света" стартира уникална кампания, вдъхновена от книгата и по идея на Людмила Филипова. "След видяното и преживяното на Антарктида реших да инициирам проект, който да помогне на нас, хората, да осъзнаем важните неща в настоящето си и да съхраним бъдещето си", споделя писателката. Предложението й е под българския храм на Антарктида "Св. Иван Рилски" да се постави времева капсула, в която за следващите 50 години да се затвори най-дългото писмо от днешните хора за утрешните. Целта й е да провокира хората да се замислят за опазването на природата. Всеки, който желае думите му да пропътуват във времето, ще може да се включи с предложение, мъдрост и полезно знание. "Може тъкмо вашите думи да са онова, което ще запази света на хората след нас. Или вашата идея, откритие или просто съвет да вдъхновят някого утре да създаде чудесата, от които ще се нуждаем", допълва Филипова. По думите й тази инициатива може един ден да помогне на тези след нас да не забравят "същността на съществуването ни". И не на последно място да се превърне в значимо българско постижение.

Желаещите да се включат, могат да влязат в сайта, създаден за кампанията и да изпратят посланията си. Те ще се събират от 2 април до 30 септември 2015 г. След това ще се обработят, качат на подходящ носител и поставят във времевата капсула в Антарктида.

Спечелете екземпляр от "Пътуване до Края на света"

Отговорете на въпроса: "Кое е най-далечното пътешествие, което бихте предприели?" в коментар под статията и участвате в жребия за екземпляр от книгата. Очакваме отговорите ви до 13 април 2015 г. В играта участвате само с един отговор. Имената на двама печеливши ще бъдат обявини тук - на LadyZone.bg. Успех!