Дългоочакваното лято наближава,

но заедно с него – и нежеланите и понякога опасни срещи със жилещите насекоми – оси, пчели, комари, стършели и т.н. Ето защо трябва да сме достатъчно запознати с някои основни симптоми и да знаем как да реагираме адекватно при ухапване или ужилване.

При повечето хора ужилването от пчели и оси

например е напълно безопасно. Като изключим болката, уплахата, зачервяването и отока на пострадалото място, други по-сериозни последствия няма. При някои обаче, предразположени към алергии, особено при децата, нещата се усложняват и често се налага дори спешна медицинска помощ.

При леките форми на ужилване и ухапване единствена проява са локалните реакции – сърбеж и зачервяване. При по-тежките случаи обаче, се появяват отоци и промяна на цвета на кожата около очите, устата, шията, ларинкса, ушите. Необходимо е веднага да се обърнем към най-близкото лечебно заведение, особено ако се констатира задух, трудно преглъщане и промяна на гласа.

Такива случаи са особено тежки,

когато ужилването е в областта на езика, гърлото и шията. Тогава най-често се затруднява дишането и има опасност от най-тежката и застрашаваща живота реакция – изпадането в шок. Такъв шок може да бъде причинен и от други алергени – например от лекарства, пролетно време от цветен прашец и от някои храни.

Симптомите на алергичния шок

са стягане на гърдите, повръщане, болки в корема, изпотяване, задух и т.н. Това състояние изисква незабавни мерки и то при болнични условия.

Докато чакаме пристигането на лекар

или ако лечебното заведение е далеч, най-доброто, което можем да сторим е с подръчни средства да постигнем охлаждане на тялото на пострадалия. Поставят се студени мокри компреси или го обливаме директно със студена вода. В много краен случай ампулка адреналин от автомобилната аптечка се счупва и се излива под езика през 15 мин. на 2 до 3 пъти.

Ако си знаете, че сте алергични

– вие или детето ви (а дори и да не сте), не забравяйте, като тръгвате на екскурзия или на по-дълъг път, да си вземете предназначените за спешни случаи антиалергични медикаменти – таблетки или крем.

Особено сериозна подготвка и внимание

се изисква от нас, родителите, в случаите, когато става въпрос за децата ни. За да ги предпазим максимално няма да е излишно да знаем и да спазваме няколко полезни правила:

•    Колкото приятно и здравословно да е, не бива да позволяваме на децата да ходят боси по тревата.

•    Да поглеждаме винаги в питието на детето си преди да отпие, да не би в чашката да е попаднала оса.

•    Осите обичат да се навъртат около гниещи храни. Да не пращаме децата да изхвърлят боклука или да играят в близост до него.

•    Ако забележим, че оса или пчела е кацнала някъде по тялото на детето, не бива да правим резки движения.

•    Ако се налага да посетим открития пазар и сергииге, където се продават сладки плодове, да го сторим с удвоено внимание и набързо, ако сме с децата си.

•    Да обличаме децата в светли, бледи, пастелни цветове. Яркото привлича насекомите.

•    През лятото денем да избягваме каквито и да било парфюми и дезодоранти.

•    Мрежичката против насекоми при мъничетата в количка е задължителна – комарите са навсякъде.

•    Заедно със слънцезащитното лосионче, не бива да забравяме и детското кремче – репелент.

•    Ако обаче констатираме ужилване от пчела например, задължително е да извадим жилото, тъй като то продължава да изпуска отровата и колкото по-рано бъде извадено, толкова по-добре.

•    Задължително винаги под ръка да ни е специалното мехлемче за третиране на ужиленото място.

•    Вкъщи, на разходка, на почивка в планината или на морето походната аптечка трябва да бъде винаги и задължително с нас!