Винаги е вълнуващо, когато най-после вземем решение да добавим още един член към нашето семейство - домашен любимец. Огромен процент от хората предпочитат да вземат куче/коте-бебе.
Само че, за да посрещнем бебето вкъщи, се изисква известна подготовка - почти като за бебе. Много хора си взимат кученце, само защото е модерно и забавно. Голяма част не се замислят за жизнените нужди на мъника, не се съобразяват с останалите членове на семейството или пък с хазяина; последиците от това често са неприятни – куче в приют или на улицата...

Преди да вземете домашен любимец трябва внимателно да обмислите решението си и да си отговорите на някои важни въпроси:
1) Какво куче ще подхожда на жилището ви и на начина ви на живот – малко, средно или едро?
2) Имате ли желание, време и търпение да се грижите за козината му ежедневно, ако изберете куче/котка с дълъг косъм?
3) Разполагате ли с време/ пространство за тичане, ако кучето е от порода изскваща такива (повечето кучета обичат да тичат, така че винаги трябва да имате поне 2 часа на ден, които да отделите за разходки)? Извеждането за 5 минути пред блока е нехуманно.
4) Имате ли финансова възможност да го издържате (храните и осигурявате ветеринарни грижи, когато е необходимо)?


Ако, когато отговорите на горните въпроси, все още сте убедени, че решението да си вземете домашен любимец е добро, ето малко практични съвети в тази посока:

Кога и откъде да го вземем?

Някои хора предпочитат да вземат кученцето/котенцето възможно най-бързо. Най-ранната възраст, на която можете да вземете новия си домашен любимец, е 40 дни. Това е периода, в който кученцето/котенцето вече може да се храни само.

По-добре е обаче за самото кученце да го вземете на 2 месеца, когато вече ще са му поставени 2 ваксини. Стресът за него ще е по-малък, а респективно с това и рискът да се разболее. Отглеждайки го от бебе вие ще се учите заедно с него, ще му помогнете да опознае света и ще го научите на определи неща.
Взимайки куче/котка на по-сериозна възраст, трябва да сте подготвени за други неща. То ще има изградени навици и характер, които ще трябва да опознаете и отчасти да се съобразите с тях. И в двата случая удоволствието от грижата е голямо!

Ако сте решили да купите куче/котка – не правете грешката да купувате от зоомагазин. Животните от зоомагазините произхождат не от елитни и легитимирани развъдници, както ще се опитат да ви убедят, а от ужасни места, чиито собственици буквално търгуват на едро. Кучетата и котките от тези места нямат родословие и доказан произход, в повечето случаи са болни и много зле отглеждани.  Проучете предварително развъдниците на породата, на която сте се спрели, посъветвайте се с хора с опит и чак тогава купувайте.

Ако не държите на породата и просто искате да помогнете на някое бездомно животинче, можете да го направите, като осиновите такова от приют или го спасите директно то улицата.

Как да подготвим дома си?

След като вече сте взели решение, за това какъв да бъде любимеца ви, е редно да го посрещнете подобаващо. Всяко малко кученце или котенце би се чувствало комфортно, ако има свое уютно легълце. Изберете място, на което да го сложите – във вашата стая, в хола или кухнята – това изцяло е въпрос на личен избор.
Нека не е близо до климатик или до място, на което става течение. Сложете вътре завивка и някоя играчка,  с която да се гушка, ще му липсват братчетата и сестричките в първите дни. Купете купички за храна и вода, съобразени с размера. Може би ще се наложи след време да ги смените с по-големи. Можете да поставите купичките до леглото му или на съвсем отделно място. Ако новият ви питомец е котка, задължително купете котешка тоалетна – съд и пясък. Ще се изненадате колко бързо котенцето ще я открие и ще започне да я ползва. За кученцето може да купите пелени (памперси за постилане). Поставят се в ъгъла на стаята и кученцето трябва да се научи да извършва нуждите си там (разбира се говорим за дните, в които все още не излиза от къщи).
Уверете се, че домът ви е обезопасен. Кабелите са като магнит за малките кученца. Постарайте се да ги групирате в сноп (много лесно става с т.нар. свинска опашка) или да ги изолирате в специални изолатори за кабели. Поставете на недостъпно място миещите препарати и отровите срещу насекоми или мишки. Не допускайте бебето да души обувките ви. Желателно е пред входната врата да има кърпа напоена с дезинфектант.

Ако взимате възрастно животно

Ако кучето/котката е на хора, които познавате и които не могат да се грижат повече за него поинтересувайте се подробно за характера му, за това каква храна предпочите, на какво обича да спи, колко време му е нужно, за да се разходи качествено, с какво обича да играе... Ако пък взимате куче от приют - отново ще се учите в движение. Повечето кучета, идващи от подобни места се чувстват прекрасно, когато попаднат в дом, но има и такива, които са силно травмирани и на които е нужно повече време и търпение.

Първа среща с ветеринарния лекар

Съветът ми е срещата да се осъществи в деня на взимането на кученцето/котенцето или най-късно на следващия. Лекарят ще прегледа подробно животинчето, ще поиска да погледне паспорта му и ще отговори на всичките ви въпроси. Ще ви препоръча храна и ще ви даде указания  на какви интревлаи и в какви количества да му давате. Ако новият ви любимец е прекалено малък и все още не е ваксиниран, лекарят ще го обезпаразити вътрешно и ще ви уведоми за датата, на която трябва да бъде ваксинирано. Обикновено е необходим кратък период от 3-4 дни, в които кученцето да се адаптира в новата среда, за да може да бъде ваксинирано. При котките първата ваксина се поставя на 2 месеца, а при кучетата на 43 дни. При кученцата се поставят 3 начални ваксинации, като 14 дни след последната, можете да направите първата си разходка заедно. При котенцата ваксините са две.

След това ще се учите в движение, ще се ровите из интернет, ще питате приятели, ще се консултирате с ветеринарния лекар и развъдчика. Имайте пълно доверие на лекарите и хората с опит, но не се предоверявайте, когато си говорите с някой на кучешката полянка.
В съвместния ви живот ще има много щастливи мигове, но и моменти на тревога, напрежение, понякога дори на ярост (Изяде ми новите обувки!!!!).

Дали си струва? Когато един ден настъпи моментът за раздялата, ще се сещате с усмивка за всичко това, гарантирам ви.

Успех!