"Кърменето е най-интимният миг между майката и детето и комфортът трябва да е взаимен. Можем да сравним кърменето с правенето на любов. Когато и двамата партньори имат желание, то е вълшебно, това са думи на обичаната от майките акушерка Диди Димова.

Мили дами,

Винаги помнете, че подготовката за кърменето започва още по време на бременността. Как правилно да се погрижите за гърдите си?

По време на бременността гърдите стават по-чувствителни и болезнени. Затова, когато наближи периодът на кърменето, вие изпитвате страх от този дискомфорт. Нека грижите за гърдите да започнат още по време на бременността. Тук на помощ идват специалните кремове за вашия бюст. Втривайте ги внимателно в областта на зърната и ареолите. Така се намалява чувствителността им и няма да изпитвате болка. Ще избегнете неприятните рагади по време на кърменето. Възползвайте се от специалните сутиени за кърмачки, които не позволяват на бюста ви да увисне. Така няма да получите допълнителен дискомфорт и болки в гърба.

Особено важно за бебето са първите три дни след раждането, когато при кърменето се отделя коластрата. Тя е "естествената ваксина“ за бебето. Чрез нея майката предава специфични антитела на детето. Това са най-специалните "капки". От 4-я до 7-ия ден тръгва т.нар. преходно мляко. Ако не сте подготвили добре гърдите и млечните канали през първите три дни, на 4-я ден ще се събудите с болка и втрисане, а бюстът ви ще бъде напрегнат. Но това неприятно усещане, болка и втрисане могат да бъдат избегнати.

Не лишавайте детето от този еликсир!

Факт е, че 88% от състава на кърмата е вода, а 12% е сухо вещество. Това я прави важна храна. Кърмата се преработва, усвоява се и се отделя по-бързо от организма. При всяка жена обаче пролактиновите нива са различни. Но знайте, че количеството не означава качество! Вашето дете знае кога кърмата е по-хранителна или по-рядка. Това се усеща от начина, по който бебето огладнява и реагира. Ако кърмата не е достатъчна, не бива да се самообвинявате. Понякога този еликсир е в малко количество, но е възможно да бъде изключително полезен.

Хайде да поработим заедно за първите три дни след раждането

Вашата бременност и тревожните първи дни от майчинството могат да бъдат много по-спокойни и приятни, ако ги споделите. Можем да открием заедно как да подготвите гърдите си и да разширите млечните си канали, за да избегнете неприятните рагади.

Бременността, мили дами, е едно красиво пътешествие към промяната, към новото. Когато сме подготвени за това пътешествие, ще изживеем по-красиви мигове и по-малко екстремни ситуации. Ето за това пътешествие ще ви подготви нашето училище, което се провежда всеки месец в рамките на три отделни групови занимания. Поради ограничения брой места е необходимо предварително записване.

За тези от вас, които имат нужда от индивидуални занимания, ще предложа специална самостоятелна VIP програма с продължителност от началото на вашата бременност до раждането и първите грижи за бебето. Първата беседа е безплатна и на нея ще получите пълна информация за съдържанието на целия индивидуален курс. Необходима е предварителна уговорка за провеждане на безплатната беседа на посочения по-долу телефон.

Искрено ваша,

Диди Димова, ръководител на училището за бъдещи и настоящи родители на Медицински комплекс "Д-р Щерев“

В Медицински комплекс "Д-р Щерев“ се провежда групова и индивидуална форма на обучение за бременни.

Изберете своята форма и се запишете:

За индивидуални занятия: 0887 83 49 82

За групови лекции: 02 920 09 01

Информация за таксите за посещението на училището ни за бъдещи родители и датите за провеждане на груповите занимания ще намерите ТУК.