По традиция наричаме немското овчарско куче немска овчарка. Тази порода е световно призната и използвана при полицейски и военни дела. Според класацията на АКС – Статистически регистър за кучета, немското овчарско куче е втората най-разпространена порода в света за 2010 година, след лабрадора. Те са предпочитани за домашни любимци, за водачи на слепи, за участници в криминални филми.

История на породата

През 1891 г. в Германия е основана организация, известна с името Phylax. Целта й е да установи стандарти за описание и регистриране на овчарските кучета в Германия. Заради твърде различните мнения на членовете обаче, в организацията не успяват да стигнат до консенсус как трябва да изглежда чистата порода немско овчарско куче. Три години по-късно организацията престава да съществува. Този неуспех мотивира един от членовете - Макс Емил Фридрих фон Щефаниц да работи в тази посока. През 1890 г. той закупува имот близо до Графрат, където започва експерименти с разплод на различни породи кучета, с цел създаване на добро и работливо куче, което ще помага на овчарите.

Породата е създадена във вида, известен и днес, през 1899 година. Кръстоската е между стара порода немски кучета, използвани от пастирите, и домашни кучета, използвани предимно на полето. Показана е за пръв път на изложение през 1907 година в Америка. С нарастване популярността на породата, се появяват и множество кръстоски. Между тях са западногерманско , работно, чешко, британско, северноамериканско немско овчарско куче, и др.

кученцекученце

 

Малко кученце от порода работно немско овчарско куче (вляво) и западногерманско немско овчарско куче (долу).

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 

Благородна външност – благороден характер

Немските овчарки са кучета с добре развита мускулатура. Цветът на козината им има много нюанси, но най-разпространени са черно, сиво и кафяво-жълто. Здравото куче с чисто родословно дърво има козина с ярък и наситен цвят. Като структура са по-дълги, отколкото високи. Главите им са пропорционални на тялото, а всички черти издават благородство. Очите им са черни или в тъмни нюанси, бадомовидни, ушите – с остри краища, изправени нагоре.

Кучетата са енергични, умни, внимателни и умеят да се концентрират. Оттам произтича и умението им да изпълняват заповеди. Все пак кучетата са били създадени именно с цел изпълнявате на различен физически труд във фермите.

Немските овчарки лесно се привързват, обичат децата и им харесва да играят с тях. Връзката, която кучето установява с хората, е стабилна. Въпреки че винаги са готови на игри, обикновено започват, когато човек им предложи.

немска овчарка

Знаете ли, че:

  • Важността на немската овчарка е установена за първи път по време на Първата Световна война, когато били използвани за пазене, защита, доставяне на съобщения, спасителни акции и придружители на часовоите.
  • Основателите на първата организация, занимаваща се с немските овчарки, са създателят на породата - Макс Емил Фридрих фон Щефаниц, и още – трима овчари, един архитект, двама фабриканти, един кръчмар, един магистрат и кметът на Графрат.
  • Най-известните овчарски кучета са Рин-Тин-Тин, Комисар Рекс и К9.
  • Кучетата имат 20 горни зъба и 22 долни.
  • Носовете им са изцяло черни. Немски овчарски кучета с носове в друг цвят или не са чиста порода, или имат някакво заболяване. Сините носове определено се считат за недостатък от съдиите на изложби на кучета.