Януш Корчак е виден полски педагог, писател, лекар и общественик. Когато всички обитатели на дом за изоставени деца са принудени да се качат на влака и да заминат в концентрационен лагер, един офицер ор CC идва при Корчак и го пита той ли е авторът на книгата “Крал Матуш”. След положителния отговор, който чува, офицерът освобождава Корчак и му казва, че може да слезе от влака и да не ходи в лагер.

- А децата?
- Децата заминават. Но вие може да слезете.
- Грешите. Не мога, отвърнал педагогът.

През цялото време, докато пътували към тъмното си бъдеще, Януш Корчак разказвал приказки на децата, за да ги развлича от тежките мисли. С този си избор полският педагог решава съдбата на живота си. Той умира в газова камера, заедно с много от своите възпитаници. Въпреки това успява да завещае много свои ценни съвети за възпитание и отглеждане на децата, които са абсолютно актуални и към днешна дата.

 

  1. Не очаквайте детето ви да бъде такова, каквото вие искате. Помогнете му да бъде не друг, а себе си.

  2. Не изисквайте от детето да ви се реваншира за това, което сте направили за него. Вие сте му дали живот – как може да се отблагодариш на някого за това? Детето ще даже живот на друг – това е кръговратът на благодарността.

  3. Не обиждайте дете, когато е малко, за да не ядете горчив хляб, когато остареете.

  4. Не се отнасяйте към проблемите на детето високомерно. За неговата възраст те са абсолютно равностойни на вашите проблеми, на вашата си възраст.

  5. Не унижавайте детето!

  6. Най-важните срещи в живота на човек са срещите му с деца. Никога не знаете какъв човек ще стане от това дете.

  7. Не се измъчвайте, че не може да направите нещо за детето си. Ако все още не сте го направили – значи предстои.

  8. Детето не е тиранин, който завладява живота ти. То е съкровище,което съдбата ти дава, за да го пазиш.

  9. Научете се да обичате и чуждите деца. И никога не правете на чуждото дете това, което не искате да се случи на вашето.

  10. Обичайте несъвършенствата на детето си.