В слънчевото начало на шестия си месец бебе Михаил започва да проявява

очарователен темперамент

Желанието му за общуване нараства все повече, става по-изразено, по-настоятелно и открито. Още с отваряне на очичките си малкият ранобудник настоятелно ни известява, че е време за внимание и забавления. Освен ако, разбира се, на преден план не се е появило скромното желание за похапване. Гласовитият призив на невинния чаровник е способен да телепортира мигновено до креватчето му всеки, имал щастието да се подвизава някъде наоколо.

А наградата – усмивка, подкупващо грейнала върху малкото личице

Невероятно красиво и неописуемо е усещането, когато в закачливите небрежно палави очички виждаш как постепенно се изписват победоносни чувства на радост и удовлетворение.

Изключително интересен и очарователен е докато го наблюдавам как изразява възторга си в мига, в който се наведа над креватчето му. Усмихвам му се, а ответната реакция е още по-широка усмивка, преминаваща в звучно жизнерадостно приветствие, изпълнено с всевъзможни гърлени писукания, интересни закачливи "х"-кания и благозвучни весели "гу"-кания.

Именно в такива моменти добрият смехурчо ме приветства

с най-лъчезарната си и многозначителна усмивка, а проговоря ли му, направо започва да се залива от смях – камбанен, звънлив и разтапящо-бебешки смях.

Непосредствено следва протягане на ръчичките, самостоятелно изправяне на гръбчето и главичката, разбира се с помощта на телепортирания, и радостен писък от... така дългоочакваното издигане във въздуха.

Много впечатляващо се изразява темперамента на малкия принц, когато около него зазвучи весела мелодийка. Сякаш цялото му същество

жадно се впуска в ритъма на танца –

изразен в бурно ритане с крачета, енергично махане с ръчички, ритмично тактуване с главичка, едновременно викане и смях.

По-носталгичен момент

има, когато поумореният танцьор чуе спокойна или класическа музика, долитаща от пълната с медени сладки музикална кутийка. Обикновено това е любимата му мелодия, на която обожава да заспива. Нищо, че е коледна.

Шумовете, движенията, светлините до такава степен впечатляват малкия любознайко, че дори любимата му до този момент занимавка – похапването – отстъпва

място на любопитството

Често пъти, докато се храни, нечий глас, смях или преминаваща наблизо фигура, разсейват вниманието му от тази така важна и дълбокомислена дейност.

Започнаха и първите му благонадеждни опити за обръщане от гръб по корем

За тази цел обаче, за да стимулирам желанието и умението на малкия атлет да се обръща, от време на време свалям висящите над креватчето му играчки, за да не отвлича вниманието си с тях. Така, вече постигнахме някои особено сполучливи резултати. Засега обръщането е на 90 градуса от гръбче на рамо – понякога на дясното, друг път на лявото, а от там и бързо търкулване обратно по гръбче. Но тъй като, както казах, малчуганът е с характер и много упорит, скоро, види се, няма лесно да се предаде. Още някой и друг финт и скоро ще станем свидетели на въжделеената цел – обръщане по коремче.

Споменах и висящите играчки

Нека споделя, че благодарение на тях успяхме да постигнем значителен напредък и в развитието на зрително-двигателната координация. Играчките се оказват невероятно интересни и забавни за малкия любопитко. С ярките си цветове те стимулират стремежа му да ги докосне. Напоследък зачестява желанието му да ги дърпа с ръчички към устичката си (особено пристрастие проявява към големите светещи уши на слончето), да ги мачка, разтяга, да им бърбори нещо на тайнствения си бебешки език, и какво ли още не. А от скоро започна даже да ги подритва и с крачета, заливайки се от смях.

След ръчичките, и крачетата се превръщат в обекти на сериозно изследване

Често ги вдига нагоре и като един великолепен спортист опъва ръце към тях. О, и още нещо. Палавникът обвива здраво пръстчета около рамката на креватчето в смели опити да се изправи сам. Хм, не трябва вече да го изпускаме от поглед.

Сега сме в очакване на следващите открития и постижения

С известна доза хъс и темперамент, е, и с малка помощ от нас, родителите, и току виж, вече сме проходили.