В Годината на маймуната решихме да проверим кои са най-известните маймуни в света и какво са направили, за да се сдобият с тази популярност. Установихме, че повечето от тях са участвали във филми или сериали, което ги е направило не само популярни, но и богати.

Мата Космата

Мата Космата е главната героиня в сериала, известен през 80-те години в България - "Мата Космата и бандата на Кратунковците" (Lancelot Link and The Evolution Revolution). Мата е момичето на агента под прикритие Ланс Линк, заедно с когото се борят против престъпниците. Сериалът е запомнящ се с това, че изпълнителите на всички роли са дресирани шимпанзета - с костюми, перуки и грим. Персонажът на Мата Космата е изграден по подобие на Мата Хари - прочутата жена шпионин. Шимпанзето, което изпълнява ролята на Мата, всъщност се казва Деби. 



Кинг Конг
Кинг Конг е горилата от едноименния филм, чиято първа част се появи през 1933 година. Той е измислено чудовище с вид на горила. Сценарият разказва как филмов екип го открива на Острова на черепа. В оригиналния филм героят се нарича Конг - име, дадено му от жителите на острова в Тихия океан. Филмовият екип решава, че той е осмото чудо на света и трябва да бъде показан в Ню Йорк. След това решение започват сериозните бедствия.

Маймуната от филма "Карибски пирати"
"Мразя я тази маймуна" - крещи Джак Спароу (в ролята Джони Деп) срещу озъбената физиономия на малкия капуцин със същото име. В „Проклятието на Черната перла“ ролята му се изпълнява от две маймуни - 10-годишната Тара и 8-годишния Леви. Когато започват снимките по петата част на филма, природозащитници организират протестна подписка срещу използването на жива маймуна. Според тях компютърните технологии са достатъчно напреднали, за да могат да заменят този персонаж с рисувана графика.

Първата маймуна, излетяла в Космоса, е - Албърт II. Тя е изстреляната в САЩ с ракета V-2 на 14 юни 1949 г. Маймуната Мис Бейкър пък не само лети в космоса, но и надживява мисията си с цели 25 години. Първият космонавт на Иран също е маймуна. Ракетата с него се е издигнала на 120 км в космоса, след което е извършила меко кацане на земята. 

Марсел - приятелят на Рос от сериала "Приятели", е чаровна маймуна, която става любимец на много от феновете на хитовата поредица. Животното се появява още в първия сезон на сериала. Ролята на Марсел се изпълнява от две маймуни.

Чита - маймуната на Тарзан
Чита участва в класиките "Тарзан - човекът маймуна" от 1932 и "Тарзан и неговата приятелка" от 1934. Шимпанзето, което изпълнява ролята във филма, обича да рисува с пръсти, да слуша музика и да гледа футбол. Тя е и втората най-богата маймуна в света, след шимпанзето Бабълс, което е било любимец на Майкъл Джексън. Чита е притежавала състояние от $1,6 милиона. Умира във Флорида на 80 години. Ботичко - най-добрият приятел на Дора Изследователката

Ботичко е рисувана маймуна с присъщо за породата си любопитсво и любознателсност. Американският анимационен сериал е създаден от Крис Гифорд, Валери Уолш, Ерик Уинър и през 2000 година получава награда "Еми" за изключително детско анимационно предаване.  

Луи - кралят на маймуните от "Книга за джунглата" на Ръдиард Киплинг

Кристофър Уокън е актьорът, който озвучава страховития крал на маймуните във филма по едноименната книга. Той ще бъде по кината от 15 април 2016 година.