Потънали в съвременния свят, в който децата имат всевъзможни играчки, много родители забравят, че най-желаната играчка за техните деца е да им се обръща внимание. Малките палавници бързо се отегчават от всички заместители на родителската близост и често се оплакват, че им е скучно. Колкото и да е скъпа една играчка, колкото и функции да има, тя не може да занимава децата часове наред. И аз, като родител, много често чувах позната на стотитци родители реплика: „Мамо, скучно ми е!”. Докато не започнах да си припомням и да си измислям игри, в които единственият материал са думите, а едничката функция е общуването с малкия човек.

Благодарение на тях мога едновременно да върша домакинската си работа и да играя с детето си.

Игра № 1. Какво би станало според теб, ако...

В тази игра въобръжението ви трябва да се развихри. Можете да я започнете, като кажете на детето да си представи какво би станало, ако например хората не живееха на земята, ами на слънцето или на луната. То веднага ще започне да си представя и да разсъждава. Може да ви каже, че няма как да се случи това, защото на слънцето е много горещо и хората ще се опарят. Или че на луната е много студено. Но може да даде и редица други предположения. Трябва да продължавате играта и да контролирате ситуациите, като репликирате детето с подходящи въпроси и го провокирате да мисли. Други възможни теми са например:

какво би станало, ако вместо лятото дойде зимата, ако вместо в апартаменти живеехме на дърветета, ако имахме крила като птиците и т.н.

Децата обичат да фантазират и да си представят и със сигурност ще им бъде страшно интересно.

 

Игра № 2. Истина или лъжа.


Изключително елементарно, но пък забавно занимание. С него ще можете да затвърдите знанията на детето или да го научите на нещо ново. Играта е следната: казвате конкретно твърдение, а детето трябва да познае дали то е вярно или грешно. Питайте го за годишните сезони, посоките на света, броят и имената на планетите, факти за растенията и животните, можете дори да играете със задачи по математика. Например:

две и пет прави десет – истина или лъжа е според теб?


Редувайте по подходящ начин грешни с верни твърдения. После сменете ролите, нека детето да пита вас. Ще видите колко ще е щастливо, ако успее да ви затрудни с някой въпрос.

 

Игра № 3. Когато бях на твоите години.

Децата обожават да слушат за детството на родителите си. Затова можете да започнете тази игра, като попитате детето дали иска да му разкажете за времето, когато сте били малки като него. Няма да чуете отрицателен отговор. Това ще бъде добър повод да си припомните детските години. Разкажете някои любими случки. Можете да споделите какво сте обичали най-много, на какви игри сте играли навремето, какви играчки сте имали тогава. Детето само ще започне да ви задава въпроси. Аз например съм била питана дали съм се страхувала от зъболекарите, кое е било любимото ми анимационно филмче, дали съм ходела с желание на детска градина и т.н. Децата имат нужда да си представят, че и родителите им са били малки, че и те са имали същите тревоги и проблеми като тях, че и на тях определени неща са им били трудни или лесни, омразни или любими. Така те по-лесно ще се справят с даден проблем и ще го превъзмогнат, а вие като родители ще можете да ги накарате да приемат някои неща, които не са им толкова приятни. Аз самата успях да променя вкусовите навици на детето си, като му обяснявах, че когато съм била малка съм обичала много супи, плодове и зеленчуци. Също така успях да го накарам да не влиза в конфликти с деца, които го дразнят, като му казвах какво съм правила аз навремето и как моята майка ме е съветвала.

Надявам се, че съм успяла да ви дам идеи как да играете, като общувате с детето си. Приятни занимания!