Какво по-хубаво от това да заведете детето си в планината, да се забавлявате и да спортувате заедно? Красивите снежни планини ни позволяват да обикнем природата още повече и да възпитаваме в същото децата си. А всички знаем, че спортът е здраве! Скиорите имат привилегията да са сред природа, сред чист въздух и да поддържат физиката си едновременно.

Кога да въвлечем и най-малкия член на семейството?
Можете да въвлечете малчуганите в този красив спорт още в ранна възраст. Експертите твърдят, че е най-подходящо да го направите между третата и четвъртата годинка на детето. Това е възрастта, в която те са достатъчно физически укрепнали, разбират обяснения и са безстрашни. Възрастните имат по-развити защитни рефлекси от тях и малките са късметлии в това отношение. Изключително добър вариант са уроците в група, защото детето не е само и се въвлича чрез игра в обучението. Разбира се, мама и татко също могат да са първите ски учители. Това, което се изисква от тях е да имат търпението на професионалистите, които имат предимството на опита си с деца. Родителите са подходящи за първата среща на детето със спорта, но за да се въвлече то в спорта, професионалният ски учител е по-добрият вариант. Все пак и мрънкането от страна на бъдещия скиор би било ограничено сред непознати.
В случай, че детето изпитва страх и не обича да общува с нови хора, ще се наложи вие да го обучавате. Безсмислено е то да плаче и да се страхува, докато се опитват да го учат. В такъв случай денят ще е изгубен и е по-добре семейно да го придружите в първите му стъпки по пистата.

Как да поддържаме интереса му към спорта през годините?
Когато детето открои интерес към спорта е важно той да се поддържа. Един от начините безспорно е семейното каране и зимните ски почивки. Страхотни варианти са ски градините при децата от 4 до 6 години и ски училищата за учениците и ваканциите им. Те се забаваляват с връстниците си, докато развиват уменията си в спорта. У нас има общо 48 ски училища към Бълграската федерация по ски. Имате избор и можете да прецените кое училище е по-възможностите ви. Цените варират и има и отстъпки. Повечето ски училища не включват екипировката и храната в обявената цена. Хубаво е да проучите дали учебното заведение на детето ви няма възможност да организира ски лагер – така ще има по-голяма отстъпка и по-весела група.

Снимка: istockphoto.com

Колко важна е екипировката?
Нужно е да се подчертае, че качеството на екипировката е от значение. Задължителна част от нея е каската. Тя не бива да се пропуска дори и при начинаещите. Вече в почти всеки спортен магазин има екипировка и за малчугани. Най-малките ски обувки са за три годишни. В случай, че има опастност обувките да са големи, ги обуйте с по- плътни чорапки. Предполага се, че начинаещият скиор няма да кара така интензивно както родителите му, но все пак е добре екипировката да е удобна. Топлата грейка, ски обувките, ските и щеките чакат вашия малък скиор.
Тъй като не знаете, колко траен ще е интересът на малчугана, можете да потърсите екипировка втора ръка. Важно е да внимавате какво купувате и да умеете да търсите. Пред стадиона Васил Левски има ски борса през зимните уикенди. От 9:00 до 16:00 часа, можете да разгледате и да изберете нещо за вас или бъдещия скиор. В интернет има множество онлайн магазини, някои от които са специализирани за ски екипировка втора ръка. От друга страна социалната мрежа Фейсбук има странички за скиори, където винаги можете да направите трампа или да обмените информация за някой нов пазар.
Друг вариант е в началото изцяло да се възползвате от екипировка под наем за деца и да пристъпите към купуване, когато детето ви се ориентира в интереса си.

Както всеки спорт, и ските учат на дисциплина. Те сплотяват семейството и възпитават малките му членове в любов към спорта и природата. Ако вие сте запален скиор, то не се колебайте да запознаете детето си със ските още тази зима.
Ето един малък „олимпиец“ за пример. Той има още два дни до своя първи рожден ден, а вече е скиор с помощта на родителите си. Весело каране!