Сигурно много от великите географски открития са направени на Великден. Искате ли и вие да направите такива? Да откриете къде из България се произвежда вкусен ръчен шоколад и къде правят от него най-красивите яйца и забавни великденски зайци? На картата на България има няколко знакови места, които ухаят на какао и ще ви накарат да се облизвате. Защото там приготвят специални великденски фигури. Вие само трябва да организирате семейното пътешествие за празниците и да не се страхувате от калориите.


Шоколатерия Amelie (София, "Сан Стефано" 15) имат специално подбрана великденска селекция белгийски шоколад.



Студио за ръчен шоколад „Перфета“ и този Великден излизат с изящни предложения на шоколадови скулптури. Яйцата им са изящни, с фини елементи.

Сладкарници „Теа“
(ж.к. Витоша, ул. "Асен Разцветников" 1А) усилено бълват продукция, свързана с Великден – шоколадови яйца и дребни фигурки, бисквити пиленца, козунаци, и др.

Снимка: Сладкарница Теа

 

В шоколадовата работилница Гайо шоколад в Пловдив изработват шоколад на място, директно от какаовите зърна. Използват само фини сортове, с чист произход, като Rio Caribe Superior и Hispaniola bio. Следват стара европейска традиция на създаване на истинска какаова маса от какаови зърна и сурова тръстикова захар.

Ирида (Пловдив, до Пешеходния мост) произвеждат трюфели, пралини и фигури от шоколад - сезонни и тематични, с натурални плодови пълнежи, ядки, джандуя, ганаш, алкохол, чай, кафе, подправки.

Снимка: Ирида

Rosey’s mark може да откриете на много места по родното Черноморие – Варна (бул. "Сливница" 33,) Балчик, Златни пясъци, Несебър и Бяла. Ако искате да опитате шоколад с автентичен български привкус, изберете техния, защото в него има листа от рози.

Снимка: Rosey’s mark



Сладкарско ателие "Мариам" (Велинград, ул.”Яко Молхов”18) изработват шоколадови яйца – с височина 28 см, от около 1 кг качествен белгийски шоколад.

 

Снимка: Сладкарско аталие \"Мариам\"

В Габрово може да откриете шоколад от сливи. Габровците са известни със своята пестеливост и затова именно там се произвежда тази свежа имитация на какаовото удоволствие.