Заедно с всички положителни емоции и чувства, лятото носи със себе си и неприятни изживявания, свързани с ухапвания от насекоми. Безспорно най-досадни в това отношение са комарите, които не ни оставят и за миг да си побъбрим с някоя приятелка на пейка в парка. За да се защитите от малките кръвосмучещи неприятели, не е нужно да си купувате скъпи и в повечето случаи опасни химически препарати, а да знаете какво привлича комарите и защо.

Какво привлича малките неприятели?

Тъмните дрехи
Някои комари избират жертвите си по облеклото. Тъмните цветове като черно, сиво, кафяво ги привличат. Така че избягвайте да обличате такива цветове през лятото.

Миризмата на тялото
Миризмата на тялото на човек привлича комарите, а основният елемент, който излъчва миризма е въглеродният диоксид, който произвеждаме чрез дишането. По-големи количества произвеждаме, когато тренираме, тичаме и извършваме някаква физическа активност. В тези моменти трябва да сме по-защитени от всякога.

Млечна киселина
Млечната киселина, която отделяме чрез кожата, когато тренираме или когато ядем някои определени храни (солени и такива, които имат високо съдържание на калий), също привличат комарите.

Цветни и плодови аромати
Парфюмите, продуктите за коса и тяло с аромат на цветя и плодове, действат като магнит за хапещите неприятели, така че ако имате възможност – избягвайте ги.

Температурата на тялото
Колкото по-висока е температурата на тялото ви, толкова по-голяма е опасността да ви нападне комар. В тази връзка бременните жени са два пъти по-атрактивни за хапещите насекоми, тъй като телесната им температура е повишена.

Водата
Забелязали ли сте, че когато сте край водоем, струпването на комари е по-голямо. Дори и до вас да има малко вода, оформена в локва, това е потенциален магнит за комарите, особено ако тя е застояла. Това е така, защото точно тези насекоми се нуждаят от застояла вода, за да се размножават.

***

Повечето видове комарите се „страхуват” от следните етерични масла и аромати: канела, рициново масло, масло от розмарин, лимонова трева, масло от кедър, ментово масло, лавандула, босилек, мащерка, бахар, соя, чесън и др. Това доказва, че, за да се предпазите от ухапвания в прохладните летни вечери не е нужно да се мажете със скъпи и опасни препарати. Последното е особено важно за малките деца, майките и домашните любимци, които са особено чувствителни и трябва да се пазят от химикали.

Домашни мазила против комари

  • Ако в градината ви расте лавандула, задачата да се избавите от досадните ухапвания от комари е лесна. Просто откъснете няколко стръкчета от лавандулата и натъркайте ушите, китките и врата с тях. Комарите не само няма да ви закачат, но и ще бягат от вас.
  • Екстракт от ванилия също прогонва досадните жилещи. Единственото, което трябва да направите, е да намажете с него китките, врата и ушите.
  • Можете да си направите собствен репелент срещу комари като смесите половин чаша зехтин с едно или няколко от изброените по-горе етерични масла. Изсипвате в бутилка с пулверизатор. Преди всяка употреба разклащайте добре. Така приготвената смес можете да нанасяте по тялото, като това не само ще ви пази от комарите, а и ще миришете добре, благодарение на етеричните масла. От зехтина пък кожата ви ще заблести.
А, знаехте ли че:
-    възрастният комар живее най-дълго от 5 седмици до 2 месеца
-    възрастният женски индивид тежи едва 2 милиграма
-    крилата на насекомото трептят от 300 до 600 пъти в секунда
-    мъжките намират своята избраница по звука, който издава жуженето на крилата на женската
-    комарът може да надуши въглеродният диоксид, който сте отделили от разстояние от 25 метра
-    единствено женските комари хапят. Мъжките се хранят с цветен прашец