Млякото и млечните продукти са от изключително значение за растежа и развитието на децата. Те задължително трябва за присъстват в ежедневното менюто на малкия човек.

Обикновно млечните продукти започват да се включват в хранителния режим на детето след навършването му на 6-ия месец, като началото им се постава с кравето масло. Според педиатрите масло, колкото грахово зърно, добавено към бурканче зеленчуково или плодовото пюре е напълно допустимо и дори препоръчително. След 7-8-ия месец те препоръчват включването към менюто и на лъжичка обезсолено сирене. В следващите възрастови периои млечните продукти могат а се използват при приготвянето на предястия, супи, основни ястия, десерти, тестени изделия и др., което ги обогатява с пърноценни белтъци. За периода от 1 до 3 години децата трябва да получават дневно около 20 г сирене, кашкавал или извара и ок. 8-10 г масло.

Сиренето

Сиренето е чудесен продукт и притежава висока хранителна стойност. То съдържа 20 до 25% пълноценни, лесноусвоими белтъчини и 20 до 30% мазнини. Сренето е богато на минерали (калций, фосфор, магнезий, калий и натрий), микроелементи и витамини, необходими за обменните процеси в организма.

Кашкавалът

Кашкавалът е вид сирене, приготвено по специална технология от прясно краве или овче мляко. В детското и диетичното хранене прясно приготвеният кашкавал има по-голямо приложение поради сравнително по-ниското съдържание на мазнини и готварска сол.

Маслото

Маслото се е появило много по-късно от сиренето, но бързо намира място в храненето. То е продъкт, съдържащ основон мазнини (82%), и е почти напълно лишено от белтъчини. В състава му влизат още каротин, витамини от група В и мастноразтворими витамини (A, E, К). 

Изварата

Изварата е ценен млечен продукт, който се получава от пълномаслено или обезмаслено прясно или кисело мляко, както и от суроватка. Изварата съдържа ок. 13-18 % белтъчини, 0.5 до 20% мазнини и малко въглехидрати. Богата е на минерални соли (калций, фосфор, магнезий), на микроелементи (желязо, сяра) и витамини (А, В1, В2, РР), на незаменимите аминокиселини метионин и холин, които подпомагат метаболизма на мастите. Изварата, която е богата на белтъци и е с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати, е изключително полезна за децата и колкото по-често присъства в тяхното меню, токлкова по-добре.

Киселото и прясното мляко

Поради известния риск от алергична реакция квасеното краве мляко се препоръчва най-рано едва след навършване на 8-9 месеца. Защо едва тогава? Кравето мляко не е подходящо за развиващия се детски организъм – както за новороденото, така и в периода на отбиването. В този период организмът на детето има нужда от много хранителни съставки (те са в особена концентрация в майчината кърма), които липсват в кравето мляко.

Основният фактор, поради който въвеждането му се извършва едва след 12-месечна възраст на детето, е рискът от алергична реакция. Едва тогава включването на киселото мляко в детското меню е от изключителна полза за здравето на детето, имайки предви пробиотичното му значение и имуностимулиращото въздействие въху подрастващия организъм. 

По отношение на прясното мляко, поради високия му риск от алергия, препоръчително е то да не се включва в детското меню до навършването на две годинки.