Много родители остават изненадани, когато чуят от педиадъра, че стартът за въвеждането на месо в бебешкото меню трябва да се постави още преди навършването на първата годинка.

Защо това е така и какво всъщност представлява месото?

Месото е концентрирана, богата на пълноценни белтъци и желязо храна. То е най-добрият източник на желязо за организма, тъй като усвояването на желязото от него е най-високо (до 3 пъти по-пълноценно в сравнение с млечните и растителните продукти).

>>

Защо е важно желязото

Поради интензивния растеж на организма нуждите от желязо в кърмаческата възраст са от изключително значение, а млякото е една от най-бедните на желязо храни. Редно е да знаем, че след 5-6 месечна възраст резервите от желязо в черния дроб, с които се ражда детето, се изчерпват и има опасност то да развие желязодефицитна анемия. А това е едно от най-разпространените дефицитни заболявания в кърмаческата възраст.

>>

Каква е ролята на желязото

Желязото е незаменима съставка на хемоглобина на червените кръвни телца, който свързва и пренася кислорода до всяка клетка на организма. При недостиг на желязо се нарушава синтезът на хемоглобина и се развива анемия, проявяваща се с намаление на хемоглобина и на броя на червените кръвни клетки. Недостатъчното снабдяване на клетките с кислород нарушава нормалното протичане на жизнените процеси и растежа на детския организъм. 

>>

Изследвания доказват, че:

•    Устойчивостта към инфекции у децата намалява при недостиг на желязо още преди развитието на анемия;
•    Желязото се резорбира най-добре от майчината кърма (ок. 25%) и около 2 пъти по-малко от киселото и адаптираните млека;
•    След добавяне на месно-зеленчуково пюре към менюто средната резорбция на желязото се увеличава до ок. 21%.

>>

Откога, какво и как?

•    Тъй като месото е по-трудносмилаема храна, то трябва да се дава не по-рано от 6-ия месец на детето;

•    За предпочитане е бялото пуешко, пилешко, заешко и телешко месо;

•    Месото трябва да е много фино хомогезирано, както е в готовите детски месно-зеленчукови пюрета;

•    От изключително значение за здравето на бебето е и редовното присъствие на риба в менюто му.