Колкото и да не ни е приятно, идва момент, в който трябва да подходим сериозно към медикаментите, момент, в който понятията "кърмеща майка" и "лекарство" се изправят в "ожесточен дуел" едно срещу друго. Какво всъщност трябва да знае всяка една кърмеща майка относно медикаментите и консумацията им през периода на кърмене? На първо място трябва да знае това, че повечето от попадналите в организма химични вещества, включително и лекарствените средства, се отделят в по-голяма или в по-малка степен и с кърмата.

А когато се наложи лечение с медикаменти, оттук възникват и въпросите: може ли майката да продължава кърменето, няма ли рискове за детето? В този случай задължително трябва се посъветвате с лекар, но принципно трябва да знаете някои правила!

Продължава >>

Ако кърмите, запомнете:

1. Не вземайте лекарства без консултация с лекар! Има химични вещества, които не преминават в кърмата, но повечето преминават. Ето защо предварителната консултацията с лекар е задължителна! 

2. Докато кърми, майката може да взема безвредни за детето медикаменти, като витамини, железни или калциеви препарати, средства за стимулиране на апетита. Въпреки това препоръчително е те да се приемат отново след консултация и по предписание на лекаря!

3. Приемайте лекарство веднага след кърмене или след последното нощно кърмене.!

4. Следващото кърмене да е поне след 4 часа от погълнатото лекарство!

5. Ако интервалът се увеличи на 7-8 часа, детето ще поеме два и повече пъти по-малко количество от лекарството!

>>

Факти, с които е добре всяка кърмеща майка да е запозната:

• В малки количества в кърмата преминават пеницилинът и цефалоспоринит;

• Трябва да избягвате самолечението с антибиотици и сулфонамидие;

• Ако приемането на лекарства, съдържащи антибиотимни вещества, пеницилин, цефалоспоринит,  сулфонамидие е наложително, трябва да прекъснете кърменето временно. В такъв случай е достатъчно да изцеждате кърмата, за да поддържате лактацията;

• Аспиринът преминава в умерени количества в кърмата, но намалява лактацията. Затова по-добре го заместете с парацетамол.

• Диазепамът и реланиумът категорично трябва да се избягват по време на кърмене!

• Атропинът, белергаминът и противозачатъчните таблетки потискат млечната секреция, поради което не бива да се вземат. Само по предписание и под контрола на лекар можете да приемате препарати за лечение на сърдечно-съдови заболявания, които се излъчват с кърмата – например бета-блокери (атенолол, пропранолол и др.). Ако се налага използването им, прекъснете кърменето през периода на лечението.

• Теофилинът, който се съдържа в какаото и в шоколада, преминава в големи количества в кърмата и може да предизвика въбуда у детето. Същото важи и за кофеина. Затова ограничете кафето, кока-колата и шоколада. Трябва да знаете, че максималното им отделяне е 2-3 часа след консумация.