В съвременния свят броят на жените, които раждат за първи път след като са прескочили тридесетте, или дори четиридесетте години, непрекъснато расте. За сметка на това информацията за физическите и психологическите проблеми, с които се сблъскват майките, родили в зряла възраст, е разхвърляна и често недостатъчна. Да се опитаме накратко да обобщим най-важните изводи:

Късното майчинство затормозява психически жените

Твърде е вероятно на някой да му се стори странно твърдението, че късното майчинство затормозява психически жените - обикновено на тази възраст те са професионално и лично реализирани хора, които правят избора си напълно съзнателно. Въпреки това статистиката е категорична: депресията е широко разпространена именно сред зрелите жени. Най-често това е в последствие от обстоятелството, че раждането на дете неминуемо откъсва жената от утвърдения и наложен с годините стил и ритъм на живот. След появата на бебето на бял свят, тези майки не могат да продължат живота си по предишния начин и да разпределят времето и ангажиментите си така, както са свикнали дотогава. Същевременно грижите за новороденото изискват големи физически и психически усилия, които допълнително изтощават зрялата майка. Така се стига до положението, в което късното майчинство сериозно затормозява жената в психологически и физически план.

Късното майчинство и депресията

Грижите за бебето изискват огромни усилия и търпение. Ако зрялата майка не притежава такова търпение, то безсънните нощи много често се превръщат в сериозно изпитание. Следродилната депресия, която възниква при младите майки и е обусловена от хормонални изменения, при зрелите жени се усложнява от високата степен на умора и понижената способност за психологическа гъвкавост. Жената, която живее с вече установен личен график по-трудно се приспособява към чуждите нужди и желания - дори когато те са на нейното собствено дете. Всичко това усложнява психологическата картина и повишава вероятността от развитието на депресия.

Проблеми със здравето на майката и бебето

Статистически погледнато, късната бременност често води до развитие на синдрома на Даун при бебето. Същевременно прееклампсията при зрелите жени може да доведе до преждевременно раждане или дори до смърт. Разбира се, при жените, които не страдат от наднормено тегло и водят здравословен начин на живот, без да страдат от хронични заболявания, вероятността от възникване на здравословни проблеми е много по-ниска.

Добрата новина

Възрастта се явява важен фактор при планиране на бременността и всяка жена следва да има предвид рисковете от късно забременяване. Каквито и да са потенциално негативните аспекти на такова решение обаче, нищо не може да се сравни с всепоглъщащото чувство на удоволетвореност и щастие, което я обзема в мига, в който тя прегърне своет