Неусетно изминаха 40 дни от появата в живота ми на най-красивото сияние в цялата вселена – моят първороден син.

На четиридесетия ден, според православната вяра, майката отива заедно с бебето на църква. Те биват въведени не в олтара, а в предверието, където се чете т.нар. майчина молитва.

Тази молитва предхожда първото тайнство – кръщението

и е предназначена и насочена преди всичко към родилката, към нейните скорошни родилни терзания, страхове и болки. Ето защо тя е придобила още популярност под названието – чистата молитва.

Водена от леко любопитство, но преди всичко от вътрешен морален дълг към християнските ценности и духовното развитие на своята рожба, реших да спазя този ритуал.

Така, аз и бебето ми се озовахме на столче пред иконостаса в предверието на храма

Докато вляво от мен, изправен, енорийският свещеник редеше молитвеното слово пред иконата на Богородица, моето малкото създание блажено кротуваше в лявата ми ръка, а с дясната държах запалена свещ. Слушах внимателно думите на свещеника и според вътрешните си лични усещания и разбирания успях да разгадая два идейни пласта, вплетени един в друг в едно

общочовешко послание за любов и опрощение, всеотдайност и благоденствие,

както за майката, така и за младенеца. От една страна молитвата, която наистина почувствах като лично своя, ме грабна с думите, изразяващи благодарност към това, че животът и на майката, и на бебето е опазен в най-уязвимите дни след раждането, от друга

– с пожеланието за благополучие в идващите дни на изпитания,

на растеж и градеж, на бъдещо израстване – физическо и духовно не само за новия човек, но и за майката, вече преминала в една по-висша фаза от своя живот. Това е мигът, в който в качеството си на родител, осъзнаваш нещо ново и красиво

вече не живееш сам за себе си,

а дарявайки на света новия живот, преминаваш в едно по-възвишено и съвършено състояние на дух и тяло. Защото майката е задължена не само да бди и да се грижи, но и да усъвършенства този живот, да бъде пътеводител в общочовешките християнски добродетели; пътеводител към познанието и духовното просветление.

Майката – идея и вселена, смисъл и съзидание, същност и послание

Какво всъщност се оказа за мен майчината молитва – израз на благодарност за отминалото, радост от настоящето и вяра в бъдещето; благословия, която ти дава силата да се превърнеш в опора и упование за новия човек. Дава сила да поемеш най-жизнеутвърждаващата, изконна и най-велика роля за една жена – тази на майка.