Наближава Коледа, а достойно място в списъците за желание подаръци на всяко дете заема и домашният любимец. Дали това е най-подходящият подарък винаги, дали и семейството е готово за него, какви са особеностите му като хранене, жизнена среда и поведение. На много от тези въпроси ще може да намерите отговора на страниците на baubau.bg – сайтът за домашни любимци и техните приятели.

Бихте ли се представили пред читателите на Ladyzone?
Казвам се Деница Русева, завърших ветеринарна медицина през 2011 година в Тракийски университет, град Стара Загора. Вече съм дипломиран ветеринарен лекар и практикувам в клиника за дребни домашни животни. Обожавам работата си и ми доставя голямо удоволствие да лекувам и помагам. Имах мечта преди 3-4 години, която смея да кажа, че сбъднах и със създаването на зоопортала Baubau.bg.

Как се зароди тази любов към домашните любимци?
Бях се насочила към хуманната медицина, но записах и опция за ветеринарна и ме приеха точно там. Чудех се дали да не опитам отново, но все пак останах с ветеринарната и не съжалявам за това, а точно обратното.

Имали ли сте домашен любимец?
Имала съм хамстери, риби и впоследствие куче, което имам и до днес. Казва се Александър, на 11 години, порода пекинез.

Какво стои зад зоопортала Baubau.bg?
Това бе мечта, още докато бях студентка, която днес мога да кажа, че сбъднах. Исках не само да бъда сред животните, но и да мога да пиша за тях, с което да бъда полезна. Като ветеринарен лекар виждам, че стопаните на домашни животни, колкото и да са запознати, винаги имат какво да попитат. Информацията в интернет е много разпокъсана и повечето сайтове представят само дадена тема. Например - само сайтове за кучета или само за котки, а аз исках да обхванем абсолютно всичко – от диви животни до домашни любимци. Стараем се да представим цялата гама от животински свят, която съществува, за да можем да дадем точна информация. Всъщност това е и моята цел – да бъдем полезни на хората.

 

Кои са основните му раздели и кои са по-интересните неща в него?
Най-голям интерес представлява секцията Енциклопедия, която все още не е напълно развита. В нея са представени различните породи домашни любимци – кучета и котки (скоро и морски свинчета, хамстери, чинчили), диви животни, морски обитатели и др. В тази секция се задават и най-много въпроси. Там има и най – често срещаните заболявания при животните, за които стопаните могат да се информират.

 

В раздел Медиа представяме актуални новини, любопитни факти за животните и най вече – полезни съвети. Тук стопаните също могат да задават своите въпроси и съответно могат да получат отговор, главно с насока за преглед при ветеринар. Това, което ми прави впечатление е, че сякаш стопаните очакват да чуят, че трябва да заведат своя любимец на ветеринар, за да предприемат тази стъпка.

Секцията с Обяви е също популярна, а забавната ни секция /неочаквано за нас/ е по-малко интересна за хората. Те търсят обективно-научна информация, която да бъде представена на достъпен език, по-разбираем за тях. Стопаните често не са запознати с медицинската терминология. Ако все пак в нашите статии има такива термини, те могат да се проверят веднага в нашият речник.

 

В зоопортал Baubau.bg има много снимки на котки и кучета, които са основните домашни любимци, но какви други животни живеят по домовете на хората?
За България на първо място са кучета и котки, като е спорен въпроса кои са повече. След тях са морските свинчета и хамстерите, като напоследък има интерес и към декоративните рибки и чинчилите, които също навлизат като домашни любимци.

За чужбина и най-вече за Америка - напоследък най-големият хит при домашните животни са малките прасенца, наричани още „микро прасенца”. Те не порастват с обичайните размери на едно прасе, а си остават доста малки и хората си ги гледат като кученца – обличат ги, разхождат ги на каишки и си ги гледат вкъщи.

Какви хора посещават зоопортала?
Прави ми впечатление, че 15-20 годишните са най-масовите посетители, след тях и жените на средна възраст, а посещенията от мъжете са по-малко като цяло.

Активни ли са тези посетители?
Да, активни са и най-хубавото е, че след като са ни посетили веднъж, задали са своя въпрос и са получили отговор на него, те отново се връщат пак със „Здравейте отново“, което ме радва много.

Има доста случаи, при които следим състоянието на даден любимец, макар и индиректно. Например, след като са ходили в клиника, споделят какво е станало там, изпращат ни някои изследвания, за да ги видим, защото някои лекари казват, че няма шанс, а други, че има и стопаните търсят просто мнението на трети страни. Има доста посетители, които са редовни, което ни радва изключително много.

 


Можем ли да кажем, че любителите на домашни любимци са отделно общество от хора, които живеят между нас, но по техните си закони?
Хората, които обичат домашните любимци, имат друг поглед и към живота или поне такива са моите наблюдения. По-топли и състрадателни са. Ако някой човек каже „Махай се от тук!“ на куче или котка, веднага се усеща, че характерът му е студен.

 

Има ли надежда за тези хора, които нямат домашни любимци да се променят към по-добро? Какво променя всъщност един домашен любимец у дома?
Много променя. Домашните любимци са член от семейството. Това е на 100% за всеки стопанин и за това раздялата с тях е много трудна. Не е късно хората, които нямат домашни животни да поемат отговорност и да се сдобият с нов приятел. Голяма част от информацията, която представяме в зоопортал BauBau.bg е подходяща за бъдещи стопани, които искат да си вземат животинче, но се страхуват, че няма да могат да го гледат. Има животни, които не изискват толкова много грижи.

Отговорни ли са хората към домашните си любимци?
Разбира се, че са отговорни. Там е грешката и на някои, тъй като вземат домашен любимец, без да са се информирали, а са го харесали само на външен вид. И след 1-2 седмици не знаят какво да правят. Точно това е и нашата цел донякъде, за да могат да бъдат информирани, преди да вземат домашния любимец. Те могат да намерят полезна информация в раздел Енциклопедия, където да научат повече за породата, после да посетят и медията, за да прочетат съветите за отглеждане.

 

Какви са новостите, които могат хората да очакват от зоопортал Baubau.bg?
Това, което планираме е създаването на онлайн зоомагазин, за който ще ни е нужно повече време. Голяма част от породите, които ги няма представени в българските сайтове, предстои да бъдат въведени в сайта, като само броят на породите кучета е над 500. Планираме да въведем всеки един представител на животинския свят с неговите подвидове и характеристики. Продължаваме и със съветите, засега сме наблегнали малко повече на кучета и котки, но следват и другите домашни любимци – морските свинчета, хамстерите, рибките, дивите животни също. Стараем се обновяването на сайта с информация да върви равномерно. Това, което мога с радост да кажа е – очаквайте още много от BauBau.bg.

Добър подарък ли е домашен любимец за Коледа?
За малко дете специално - не, но за семейството - да. Ако говорим за кученце или котенце, има определени породи, които не могат да свикнат с малки деца и не се препоръчват. Ако сте решили да направите такъв подарък за Коледа, първо трябва да съобразите това с породата, което пък означава, че хората трябва отново да прочетат и да се информират, кое е подходящо и кое не. Просто има своенравни породи (кучета и котки), които са доста опасни за малки деца.

Благодаря на целият екип от професионалисти, с който работя, в т.ч. insert.bg, които се отнасят с всеотдайност към работата по зоопортал BauBau.bg.

И не забравяйте: „Обичайте животните, за да обичат и те - Вас!”