Наближаваме петия месец. Естественото хранене е все още приоритет и не смятаме да се отказваме от него. Особено внимание обаче напоследък започнахме да отделяме на

пиенето на вода

Известно е, че наред с изключителните уникални хранителни качества на кърмата, тя съдържа преди всичко вода – близо 90%. Независимо от модерната теория, че майчината кърма е предостатъчна и доставя необходимите за бебешкия организъм течности точно поради този факт, без да налагам мнение, личните ми наблюдения се оказаха в лек противовес на това схващане.

Забелязах, че с настъпването на летните горещини

моето бебе зачести с алармите и желанието си да суче. Явно не толкова от глад, колкото от... жажда. Досегашните кисели и недоволни гримаси при пиене на вода изненадващо отстъпиха място на явната

открита охота към шишенцето –

пие по-продължително, държи с двете ръчичики, отваря доволно устичка в нетърпеливо очакване на следващата дажба – все такива жестове, които досега липсваха от репертоара ни. Така, неминуемо стигнах до извода, че бебето ми е жадно и се нуждае от вода.

Всъщност, жаждата е съвсем естествена реакция

През летния сезон в резултат на по-високите температури бебешкото телце отделя значително по-високо количество вода чрез изпотяване. Дишането му става по-учестено, а това прадполага отделянето на повече влага. А в резултат на все още незрялата бъбречна система,

течностите в бебешкия организъм са недостатъчни

поради зачестилото и по-обилно уриниране. Самият бебешки организъм е така устроен, че за да компенсира и да балансира телесната температура с околната такава, отделя повече или по-малко влага. Когато е по-горещо, естествено е нуждата от повече течности да е по-голяма, а това налага прием на допълнително количество чиста неподсладена водичка – преварена, нискоминерализирана или филтрирана.

Организмът не само отделя вода чрез кожата си, но я и приема

Известен е фактът, че при къпане човешкият организъм си набавя част от необходимата му вода. Ето защо освен пиенето на вода през този сезон зачестихме и с къпането.

Истината е, че самото бебе ни казва какво да правим

Нашата задача е да следим за все по-ясните и красноречиви сигнали, които малкото човече ни дава с ежедневно променящото му се поведение.