Една купичка, две купички, три купички, четири купички дневно, локви, чешмички, дори тоалетната чиния понакога е безценен източник на вода за кучето/котката изпитващи потребност от нея. Какво се случва? Защо пие литри вода на ден и иска още?

Възможните причини са много, но ние ще разгледаме най-често срещаните. За жалост всички състояния, свързани с увеличен прием на вода, са индикатор за сериозен здравословен проблем. Какъв точно е той, вашият ветеринарен лекар ще ви каже, но не се колебайте нито минута и бързайте към клиниката.

За начало: нормалното количество вода, което кучето/котката трябва да изпива е между 30 и 70мл/кг/24ч. Разбира се тези цифри не са константа и се влияят от много неща – типа храна, температурата на околната среда, характера на животното, активността през деня, здравословното състояние и др.

Пиометра

Ако домашният ви любимец е от женски пол и не е кастриран, първото нещо, за което ще се усъмни лекарят е пиометра (възпаление на матката). Състоянието обикновено е свързано във времето с последното разгонване. Може да се случи непосредствено след него или около два месеца по - късно. Това разбира се, не е закон. Освен увеличената жажда, налице е висока температура, изтечения от влагалището с различен цвят (жълто кафяви или кървави), намален апетит, повръщане, уголемен корем (не винаги). Не е задължително да има изтечения, когато шийката на матката е затворена, секретът не се оттича навън. Това състояние е по-опасно, защото крие риск матката да се отвори в коремната кухина. Тогава ще настъпи тежък перитонит и състоянието на животното от спешно, ще премине в критично.

На какво се дължи?

Ако през годините сте подлагали любимеца си на третиране с препарати против разгонване, бъдете сигурни, че в случая това е причината за развитие на пиометра. Безразборното им прилагане в неподходящ момент от естралния цикъл води до това тежко заболяване. Пиометрата може да бъде резултат и от инфекция, като най – чест причинител е бактерията Esherichia coli, често в корелация с други : стафилококи, стрептококи, протеуси и т.н.

Пиометрата е системно заболяване, тоест пораженията не са само върху матката, а и върху други органи – бъбреци, черен дроб, кръвотворна система.

Диагностицира се много лесно. Лекерят ще направи ехограф и кръвни изследвания. Лекува се оперативно, чрез отстраняване на матката и яйчниците (кастрация). Лечението с антибиотици само (евентуално!) би туширало инфекцията (ако не е много тежка) за известен период от време.

Захарен диабет

Ще забележите, че освен огромната жажда животинчето има и огромен апетит, но въпреки това слабее. Немалък процент от кучетата развиват катаракта и на двете очи.

Захарният диабет е ендокринно заболяване, което се среща доста често при кучетата и котките. Дължи се на понижена реакция на клетките към инсулина или на намаленото му производство. В резултат на това нивото на кръвната захар в организма се покачва. При достигане на определени по-високи нива на глюкоза в кръвта, тя започва да се отделя с урината, увличайки със себе си голямо количество вода от организма. Получава се полиурия (често и обилно уриниране). Организмът се опитва да компенсира тези загуби на вода, което се изразява с повишената жажда. В тежките и усложнени случаи има и други признаци като загуба на апетит, отпадналост, повръщане.

Безвкусен диабет

Дължи се на намалена секреция на антидиуретичен хормон (вазопресин) от хипофизата. Този хормон отговаря за обратното всмукване на вода в бъбречните каналчета и за поддържането на водния баланс в организма. Заболяването се характеризира с огромна жажда (приема на вода надвишава 130мл/кг за 24 часа) и съответно увеличено уриниране (урината е с ниско относително тегло). Заболяването често започва внезапно.

Безвкусният диабет може да бъде два вида – първият е когато е намалена секрецията на вазопресин, а вторият е когато е намалена способността на бъбреците да концентрират урината.

Бъбречна недостатъчност

Голям процент от домашните любимци си отиват заради тази болест. По-често боледуват възрастните животни, но заболяването може да се прояви във всяка възраст.

Бъбреците играят ролята на филътр в организма, очиствайки го от отпадните продукти от обмяната на веществата. Грубо казано, когато бъбреците са болни и не могат да си свършат работата организма се отравя.В началото започва компенсаторно увеличено отделяне на урина, чиято цел е да се изхвърлят отпадните продукти. Така се губи вода и това отново води до въпросната жажда. За съжаление, когато забележим признаците на бъбрчено заболяване почти две трети от бъбреците са увредени, а пострадалата тъкан не може да се възстанови. Съпътстващи признаци са депресия, повръщане, липса на апетит, стоматит,  бледост на лигавиците.

Колкото и странно да звучи, съществува и психогенна полидипсия. Тя може да е резултат от самота, свръхчувствителност, лошо отношение, ревност, малтретиране.

Звучи страшно!

Да. И не само звучи. Във всички случаи, които изброих накратко, е наложителна спешна намеса на ветеринарен лекар. Винаги можете да помогнете на любимеца си да живее пълноценно, макар и болен от диабет. Винаги можете да го храните подходящо, когато е имал сериозен проблем с бъбреците. Винаги можете да предотвратите пиометра, ако не тъпчете животното си с хормонални препарати или просто го кастрирате.

От всичко казано дотук изводът е, че има два симптома – полиурия и полидипсия, които вървят ръка за ръка. Те не са диагноза, а симптом на много заболявания.

Най-малкото, което можете да направите е периодично изследване на кръв и урина. Не струва скъпо, не боли и може да спаси любимеца ви!