Рано или късно настъпва моментът, когато по една или друга причина се налага детето ни да тръгне на ясла или детска градина. При всички случаи първите срещи на малчугана с новата среда, хора, вещи и условия е доста сериозна и трудна крачка, както в живота на всеки родител, така и в неговия. С всеки изминал ден това "велико събитие" наближава и при нас. Ето защо своевременно реших да се подготвя. Най-напред се консултирах с домашния педиатър и след едно контролно посещение в близката детска градина, получих представа за някои по-важни мерки, които трябва да предприемем предварително. Това е необходимо, за да можем, ние като родители, да помогнем на детето ни в този преломен за него момент.

Преди всичко трябва да помислим за факторите, влияещи върху здравословното състояние на мъника

Известно е, че през първите седмици, а понякога и за по-продължителен период след постъпването в детско заведение, голяма част от малчовците боледуват. От една страна драстичната промяна в условията на живот, от друга – контактът с повече деца, увеличават опасността от инфекции и заразяване. За да сведем до минимум риска от неблагоприятно въздействие на новата среда върху здравето на децата ни, е необходимо да сме наясно, че:

•Стайната температура у дома не бива да надвишава 21-22 градуса.
•Навличането с дрехи и претрупването нощно време със завивки е нежелателно.
•Системното извеждане на разходка, движението и игрите навън, независимо от атмосферните условия, са задължителни.
•Закалителните процедури и упражнения от най-ранна възраст са още една гаранция за изграждането на силна имунна защита в детския организъм.

Още преди една година педиатърът ни посъветва да се запишем в детската кухня. Защо?

Според него промяната в начина на хранене и менюто по-лесно ще се понесе, ако детето ни свикне с гозбичките, които се приготвят там. Те максимално се доближават до тези в детските заведения.

Друг фактор за по-лесна адаптация на мъничето към живота в детското заведение е ранното приучаване към самостоятелност

В семейството трябва да се култивират отношение и поведения, които да благоприятстват възпитаването й у детето. Така в яслата или детската градина, то ще има по-голяма увереност и ще е предпазено от ситуации на безпомощност. Активното участие на малчугана в храненето, миенето, събличането и обличането вкъщи, създава тази самостоятелност. Преди постъпването в детско заведение е също така важно детето да привикне да се заиграва само и по-продължително, да прибира играчките на определeно място, да слуша внимателно разказа на възрастния, да следи онова, което му се показва. Така то по-бързо и лесно ще се включи в игрите, развлеченията и заниманията, които се организират там.

Друга бариера, която трябва да се преодолее, са трудностите по пътя към т.нар. социализация

Новите впечатления, многобройните непознати лица и ситуации, с които ще се сблъска детето, малко или много ще предизвикат стрес или неприятни преживявания. За да се подготвим и да не допуснем това, е хубаво от рано то да започне да привиква към контакти с хора и лица извън семейството, да ходи на гости, на празници и тържества, да се канят деца у дома, да се включва, колкото е възможно по-често в общи игри, занимания и разходки.

Да сме наясно с някои привички и навици у детето ни

Не е излишно педагозите, които ще се грижат за детето ни, да бъдат добре запознати с някои особености на малчугана ни, ако има такива – например непоносимост към някои храни и лекарства, трудности при заспиване, изпотяване по време на сън, плахост или свръхактивност и т.н.

При всички трудности и притеснения, съпътстващи голямата промяна, вярвам, посещаването в детско заведение си има своите положителни страни и оказва благотворно влияние върху формирането и израстването на малкия човек.