За плодовете и зеленчуците е изписано наистина много

и съвсем заслужено. Не са спестени хвалебствия за морковите и ябълките, за кокосовите орехи, бататите и авокадото, за спанака, броколито и черешките – все плодове и зеленчуци с прекрасни комбинации на съдържащите се в тях хранителни вещества, минерали и витамини.

За моя милост, бебе Мишо, може да се каже, че съм отскоро фен на гореспоменатите кулинарни величия. Затова възхвалата им не бе подмината и от мен – всепризнат гурман, смело наближаващ славните година и половина. Ала... непростим е пропускът ми в маминия дневник по отношение на обикновеното, на пръв поглед непретенциозно, но безценно картофче. Ето няколко бегли думички и за него, макар да заслужава много повече:

Благодарение на феноменалните си качества

картофът е издигнат в ранг на суперзеленчук. Въглехидратите – най-хранителното от хранителните вещества – са богатството на картофчето. Изненадах се, когато разбах, че съдържанието на великият селен в картофа е дори повече отколкото при ядките и семената. Последните, както знаете, се славят с факта, че именно в тях селенът – този лунен елемент на живота – е в най-голяма концентрация.

Общоприетото мнение

е, че храните, приготвени от това вкусно кореноплодче, затруднявали храносмилането. Позволете да не се съглася. Те имат пет пъти повече фибри от бананите. Изненадващо е дори голямото количество в тях на витамин С, както и на витамините от групата на В, сред които и фолиевата киселина (В9).

Неслучайно картофчето,

наред с тиквата, ябълката, морковчето и ориза, е сред първите в периода на захранването лакомства. Печено, варено или задушено, то запазва хранителните качества на съставките си. И най-важното – топлинната му обработка не води до изменение или намаляване на полезните му свойства.

Бързам да успокоя мамите и дамите,

притесняващи се за фигурата си, че сме в сезона на пресните (младите) картофки. А те съдържат значително по-малко въглехидрати. Затова може смело да си ги похапвате дори и с масълце.
 

Ваш Мишо,

влюбен в картофчето :)