Сигурно на всеки му се е случвало да види кърмеща в парка майка. На тази гледка хората реагират по различен начин. Някой казват, че това е прекалено интимен акт, за да бъде споделян публично, други приемат ситуацията съвсем нормално, трети се възмущават от изложените на показ женски гърди. Къде е истината и има ли златна среда, когато става дума за кърмене? Трябва ли да затворим вратите на стаята плътно или можем смело да покажем едни гърди напред?

Основната биологична функция на гърдите е именно кърменето. Парадоксален е фактът, че тази част от женското тяло се използва често в реклами на различни продукти, и това се приема съвсем естествено. На заден план обаче остава първичната функция на женския бюст. Световната здравна организация определя кърменето като най-естествения начин, по който бебето може да бъде нахранено и едновременно с това да му бъдат осигурени всички полезни вещества, от които има нужда, за да се развива.

Кърменето не изисква предварителна подготовка. Във всеки момент, в който детето е гладно, можете да му предложите гърдата си. Много майки изцеждат кърмата си предварително. В този случай обаче трябва да си отделите време преди излизане, а и винаги съществува риск детето да е гладно и млякото да е стигне. Ако използвате адаптирано мляко, трябва да носите топла вода (която се съхранява в термос или кутия) и сухо мляко (ако не цялата кутия, то нужната доза), за да приготвите храната точно преди ядене.

За да избегнат дискомфорта, много майки предпочитат да се скрият, когато кърмят навън. Но закътано място не винаги се намира. От друга страна, самотна майка с бебе на ръце и извадена гърда, е потенциална жертва на насилници.

И все пак има ситуации, в които кърменето не е особено удачно – ако сте на място, което изисква строго спазване на деловия етикет или средата не е хигиенична и безопасна. Едва ли шефовете ви биха одобрили кърменето по време на среща с бъдещи големи клиенти. За да осигурят комфорт на служителите си, много от големите компании имат специална стая за жената. Там условията са подходящи за кърмене и грижа за бебето. Ако няма такова специализирано място на вашата работа обаче, трябва внимателно да прецените дали няма някаква опасност за детето, преди да го нахраните.

Би било добре да се съобразяваме и с компанията на близките ни. Ако сме на разходка с по-възрастен роднина, той може доста да се притесни от  женските гърди. Удачно е първо да попитаме и да предупредим какво смятаме да направим.

Много от световноизвестните личности са кърмили, въпреки забързаното си ежедневие и напрегнатия начин на живот. Когато Елизабет Хейзълбек се връща на снимчаната площадка на 'The View, тя решава да храни малкия си син Тейлър с предварително изцедена кърма. Така не нарушава работния си режим, но въпреки това осигурява полезна храна за детето си. Докато снима The Kingdom, Дженифър Гарднър редовно кърми дъщеря си Виолет. Често от близкия контакт дъщеричката на звездата изцапвала бузките си със сценичния грим на мама.

За да вземете решение дали да кърмите на обществено място, или не, най-добре е да следвате правилото - най-важен е личният комфорт. Той определя спокойствието както на майката, така и а кърмачето. Всяка нервност и притеснение от страна на жената се предава и на детето. И вместо кърменето да действа и като успокояваща терапия, се случва точно обратното. Кърменето е много личен акт, особена връзка между майката и бебето. Хубаво е да й се наслаждавайте, без да се притеснявате от външни фактори. Решението дали ще кърмите на обществено място, или не, трябва да бъде взето след подробно запознаване с плюсовете и минусите от него. Подкрепата на семейството, педиатъра, приятели и познати също е особено ценна.