Най-често деца биват настанявани за лечение в болница поради коремни болки с диария, защото от бързо настъпващото обезводняване рязко губат тегло и оклюмват. Колкото е по-малко детето, толкова е по-голям рискът от тежко протичане на заболяването. У нас около 35%  от децата с тези симптоми са сред най-малките – до 5 години. Микробиологичните изследвания доказват, че причината за тежките диарии са ротавируси. Погледнати под микроскоп, те са с кръгла форма, откъдето идва и името „рота" (от лат. rota - колело).

Почти всяко второ или трето детенце на възраст до 3 години вече се е срещало с този иначе симпатичен на вид вирус. В Европа годишно ротавирусната инфекция причинява около 90 000 хоспитализации и над 200 смъртни случая. Смята се, че до шестия месец детето е относително добре предпазено, благодарение на естествения имунитет, предаден му от майката. Разбира се, защита дава дългосрочното кърмене, но дори и кърмата не може да осигури стопроцентова гаранция срещу заразяване.

Специалистите определят ротавирусите като много устойчиви във външна среда и силно заразни. Само 10 вирусни частици са достатъчни като доза, за да настъпи инфекция. За сравнение - в един грам фекалии или повърнато от заразено дете има наличие на милиарди такива вирусни частици.

Почти всяко дете, независимо от хигиената в семейството, детската градина и страната, в която живее, се заразява с този вирус до навършване на 5 годишна възраст. Единственият сигурен начин да се предпази малкото дете от ротавирусна, тежка диария е ваксинирането.