Няма нищо по-вкусно и по-здравословно от домашно приготвената храна. В себе си тя съдържа едновременно ценните хранителни вещества, необходими на децата, проследим път на вложените съставки и много любов и грижа.

Въпреки всичко това, децата ни често се мръщят на домашната храна - връщат кутиите си пълни или пък действат с директен отказ. Причината може да бъде или предразсъдък, или вид, който не е достатъчно апетитен за тях. От друга страна, в опитите си да предлагаме здравословна храна, често идеите ни се изчерпват доста бързо. Еднообразието не го обичаме и ние, така че съгласете се, че трябва да приложим малко креативност.

#Първо да се спрем на кутиите. За да премахнете предразсъдъците и притесненията от главите на децата си, си набавете атрактивни и цветни кутии. Внимавайте с материала - стъклените може би са красиви и удобни за вас, но ужасно тежки за малчуганите. Изберете пластмасови и плътно затварящи се в любими ярки цветове или с предпочитани анимационни герои. 

#И сега към храната. За да се хапва тя с удоволствие, е важно да се постараете да я направите атрактивна. Не, не ви говорим за гурме или молекулярна кухня - знаем, че нямате време за това, пък и подобни неща вероятно не биха били атрактивни за децата. Идеята е да избирате цветни, лесни за консумация храни, с които децата няма да се изцапат, но пък ще привлекат интереса им. За основно ястие са подходящи месо на скара, здравословен сандвич от пълнозърнест хляб, плодове със сирене, бейби моцарела на хапки. Твърдите продукти можете да ги нарежете в атрактивни форми - сърчица, звезди. За това са подходящи кашкавалите, хлябът, твърдите сирена. Можете да направите и овесена палачинка. Добавете любим и лесен за ядене плод. Ако смятате, че децата ви няма да посегнат към него, то го нарежете на лесни за хапване парченца. Ябълките можете да предпазите от потъмняване, като намажете парченцата със сок от пресен лимон. 

#Подходящ за обяд вариант са и зеленчуковите солетки. Нарежете чушки, моркови и краставици на пръчици, можете да препечете и пълнозърнест хляб, който също да бъде под тази форма. Пригответе гъст дип - намачкано авокадо и сирене по избор, сос с кисело мляко и подправки. Ако децата ви обичат домати, то вероятно знаете, че нарязаните са нефункционални за училищен обяд - те пускат сок, а след няколко часа стават неприятни за ядене. Вариант тук са чери доматите, които могат да бъдат хапвани цели. Суровите ядки и сушените плодове също са добра опция. Печени зеленчуци и плодове - картофи, броколи, тиква, круши, ябълки, тиквички, патладжани са сухи, вкусни и полезни ястия. Гъстите зеленчукови пюрета със сирене са както идеален дип, така и добро основно хранене. 

Изберете кутия с разделения и я подредете така, че да привлича внимание - било то цветово или пък оформете храната по забавен начин. Друг вариант, с който да накарате децата си да очакват здравословния и домашен училищен обяд с нетърпение е, ако всеки ден слагате изненада - малка бележка с пожелание или "Обичам те - мама", лакомство, което те обичат - парченце шоколад или шоколадов бонбон, като добра алтернатива на това биха били и домашно приготвените сурови бонбони от фурми, ядки и какао. В случай, че децата ви колекционират нещо, можете да добавяте и подобни артикули в кутията.