В зимния сезон простудни и вирусните заболявания, съпроводени с хрема и кашлица, са особено чести при децата. Непрестанният контакт в ясли, детски градини и училища и неукрепналата имунна система ги прави податливи на тези заболявания. Отпадналост, температура, кашлица, зачервено гърло и липса на апетит са едни от основните симптоми. Точно това са едни от онези моменти, в които майките дори и на големите палавници предпочитат те да станат и да тичат, отколкото да лежат умърлушени на леглото. Апетитът липсва, а приемането на храна и течности в такъв момент е особено важно. Силните храни, пълни с витамини, укрепват организма. Затова трябва да се опитате да предпожите на малчугана различна храна, от която той не само ще се засити, но и по-лесно ще се справи с болестта.

Да започнем със закуските. Какво да приготвим рано сутрин, когато детето киха, кашля и има температура, за да оздравее по-бързо?

Направете закуската с атрактивна визия. Така ще стимулирате апетита. Не очаквайте болното дете да изяде всичко. Дискомфортът не му позволява да се наслади на храната, а и вкусовете му са притъпени.

Попара с чай
Направете чая от истински билки, а не от пакетче. Използвайте шипки, лайка, мащерка и липа. Ако детето има температура, добавете и малинови листа.
Направете попарата със сухар, не с хляб. Така, след като се намокри, няма да стане глетаво тесто.
Подсладете само ако използвате мед. Ограничете бялата захар.
Топлият чай ще се отрази добре на гърлото на детето и цялостно ще го тонизира.

Палачинки с мед
Пригответе любимите палачинки на малчугана с лечебен мед. Срещу кашлица се ползва такъв от магарешки бодил; акациевият успокоява, липовият действа добре срещу настинка.
В тестото за палачинките може да добавите настърган джинджифил, а в меда - канела. Те ще затоплят допълнително организма.


Чаша топло прясно мляко и милинка
Милинката може да бъде заменена от каквато и да е друга солена закуска. Полезното в случая е топлото мляко. Към него може да добавите малко куркума. Ще го оцвети в жълто, което ще бъде забавно за детето, но ще стане и по-полезно.



Филийка със зеленчуков пастет с чесън
Пастета може да направите от сварен боб, авокдо, маслини или печени чушки. Добавете чесън, но не прекалявайте, защото децата не са толерантни към лютото. Чесънът е едно от най-добрите оръжия в борбата с грипа.