От големия си корем вече не виждате дори върховете на пръстите, а да си вържете сами връзките на обувките от много време вече ви е невъзможно? Сигурни признаци, че сте в деветия месец от бременността си. В добавка имате силно желание да чистите, да подреждате, да направите така, че всичко в дома ви да заблести. Не се притеснявайте - това поведение всъщност е характерно за всички бозайници. С наближаването на момента за раждане женските се подготвят старателно да направят жилището си (гнездото, хралупата, дупката) по-уютно, приветливо и чисто, за да посрещнат подобващо новия член на семейството. Хората не правят изключение. Напълно възможно е водите ви да изтекат, докато сте с метлата в ръка. Оставете я и вземете чантата с предварително подготвените за болницата вещи. Ето и най-важните от тях, които ще са ви необходими в родилното отделение.

Документи:

1. Лична карта
2. Направление
3. Изследванията, които сте си правили
4. Пари

Тоалетни принадлежности:

1. Тоалетна хартия
2. Сапун
3. Хавлиена кърпа
4. Мокри антибактериални кърпички
6. Самобръсначка
7. Превръзки (силно абсорбиращи)
8. Четка и паста за зъби
9. Чаршафи (ако искате да сте сигурни, че са наистина чисти и така ще се чувствате по-комфортно)

За обличане и обуване:

1. Джапанки (чехли)
2. Бельо
3. Нощница (в някои болници настояват да сте с тяхна болнична нощница)
4. Халат, връхна дреха за обличане
5. Чорапи

Други:

1. Пластмасова чашка, вилица, лъжица, чинийка
2. Мобилен телефон
3. Ластик за коса (ако косата ви е дълга и особено ако е лято)

Не забравяйте, че вещите са в пряка зависимост от това в коя болница сте избрали, за да родите. В някои частни клиники може да отидете само с четката за зъби и чехлите си. Всичко останало е включено в цената, която заплащате и няма нужда да го носите от вкъщи. Ако вашият случай не е такъв, наблегнете на основните неща, защото всичко останало може да поръчате на роднините си, когато дойдат да ви посетят. За да не останете излъгани обаче, поинтересувайте се предварително какъв е режимът в болницата. Може да се окаже, че имате нужда от нещо, а на таткото все още не му е разрешено да ви посети.

Предложеният списък с вещи е ориентировъчен. Според желанията и нуждите си може да вземете или оставите нещо. Но ако носенето на лични чаршафи е спорен въпрос, то за едно сме единодушни – пресата за коса е абсолютно ненужна.

Във втората част на статията очаквайте какви вещи да ни донесат близките в родилния дом.