Проблемите със съня при малките деца са често срещани. Децата се будят през нощта неспокойни, поради заболявания на дихателните пътища - запушен нос, уголемена трета сливица, брохит, астма, алергия. След излекуване на болестта сънят и спокойствието на детето бързо се възстановяват. Друга причина за внезапно събуждане с уплаха и невъзможност за заспиване след това са лошите сънища. Кошмарите създават страх у детето от заспиване с повишена раздразнителност и гневни изблици.

Ето някои правила и техники за родители, които могат да помогнат в тази насока:

Най-напред поговорете с детето какво му пречи да легне само в леглото си. Може би има някакви страхове и притеснения от събития през деня. Възможно е разговори на висок глас вкъщи или създаване преди това на нервна обстановка да не му позволява да се отпусне и да заспи.  

Не оставяйте детето да гледа с вас вечерните новини и екшъни, които са наситени с нещастни събития и зле въздействат върху детската психика.

Ограничите престоя на детето пред компютъра и видеоигрите 1 час преди да лягане. Ако е необходимо, започнете да гасите една по една светлините в жилището около час преди да го сложите да спи. Така то психически се нагласява, че наближава времето, в което ще се отправи към леглото си.

Топлата баня на детето преди лягане също действа отпускащо и успокояващо.

Слагайте детето да спи по едно и също време всяка вечер. Установяването на постоянен ритъм на бодърстване и сън улеснява механизмите на заспиване.

Много важно е в детската стая да е тихо и спокойно. Осигурете индиректно осветление в детската стая или нощна лампа. Оставете лампата включена, ако детето има страх от тъмното.

Децата се страхуват от самотата, от чудовищата, с които е било плашено. Поставете детски телефон, по който детето винаги може да ви се обади в другата стая или пък "магически пръчка“, от която всяко чудовище бяга.

Винаги осигурявайте на малките деца следобеден сън. Нарушаването на този ритъм влияе пряко на здравия детски сън през нощта.