Един списък с най-важните лекарствени продукти, който ще ви бъде полезен, когато се готвите за семейна почивка и имате малки деца. Предварителната подготовка може само да ви осигури повече спокойствие. Пристигайки на мястото, на което ще почивате, може да проверите къде се намира най-близката аптека и какво е работното й време. Все пак ви пожелаваме да не използвате никое от лекарствата в списъка. И не забравяйте, че преди да дадете на детето каквото и да е лекарство, е добре да се консултирате с лекар и да проверите дали препаратът е в срок на годност.

Температуропонижаващи (сиропи, свещички)
Температурата, поради прегряване, вирус или инфекция, е едно от най-честите отклонения в здравето на децата по време на морската почивка. Причините са много – мръсни ръце, вода, и т.н. Затова не тръгвайте без температуропонижаващи препарати – Панадол, Нурофен, Хексалгин, свещички (Ефералган, лепенки Cool path.

Против разстройство и повръщане
Един от най-честите проблеми, когато семейството тръгне на пътешествие, е повръщането на децата по време на път. Опитвайте се да избягвате да им давате храна, докато пътувате. Така стомахът ще е по-спокоен.
При прилошаване по време на път добре действа Кокулин (хомеопатични таблетки).
При растроен стомах и повръщане заради вирус, храна и др. Причини - Ентерол (сашета), Хидрасек, Вомитусхил, Натриев цитрат, Деган
За баланс на чревната флора – Био баланс baby, Линекс baby

При начални симптоми на грип и настинка
Горещите дни и хладните нощи, изпотяването, студената вода в морето и нежеланието на малчуганите да излязат оттам, може да стане причина за настинки. За да контрирате началните симптоми, е добре да носите в аптечката си Инфлуцид, Осцилукокцинум, витамин C.

Остри инфекции на дихателните пътища и УНГ-областта – сиропи Умкалор, Стодал, Синекод, Хустагил и др. в зависимост от вида на кашлицата.

Безспирните детски игри неизбежно са съпроводени от чести падания и ожулвания. Удобно би било да сложите в малък несесер най-важното, с което може да реагирате в такива случаи, и да го носите винаги със себе си.
При повърхностни рани: спрей за запечатване на рани, кислородна вода, Риванол, марли, лейкопласт, Топоцин (прах), Йодасепт.

Допълнителни
Термометър, лепенки и/или спрейове срещу комари, антисептичен гел, физиологичен разтвор, мокри кърпи. Ако детето ви периодично се нуждае от специални лекарства, не забравяйте да вземете достатъчно количество. Ако ползва инхалатор - задължително вземете и допълнителен пълнител.