Не че ни се иска, но лятото малко по малко изтича между пръстите ни. След август ще дойде септември, а това за много семейства означава детето им за пръв път да прекрачи училищния праг. Наред с другите важни неща, които трябва да се планират, а именно – кой ще го води на училище, кой ще го взема оттам, кой и кога ще му помага за домашните, има и друго нещо, което внимателно трябва да се избере – ученическата чанта.

Това е важна част от всички нужни за ученика неща, не само за да се чувства добре, но и за да му е комфортно, докато носи всички учебници и помагала.

Искрено препоръчваме ортопедичните раници и чанти, които са с форма, прилягаща по гръбначния стълб. Тук веднага се появява въпросът с тяхната цена – безспорно те са по-скъпи от обикновените. Но ако на другия край на везната сложите здравето на вашето дете, то със сигурност ще натежи повече.

Днес децата са принудени да носят доста тежки чанти. Учебници, работни тетрадки, помагала, сборници, спортен екип – всичко това е необходимо в училищната работа, трябва да се носи, но същевременно е тежко за все още неукрепналата детска физика.

Понякога децата намират ортопедичните чанти за неудобни. Те прилепват по гръбнака им и ограничават свободата им. За сметка на това обаче само с тях могат да се предотвратят негативните последици за физиката, като изкривявания на гръбначния стълб или шията.

Ширината на чантата не трябва да е много повече от ширината на плещите на ученика. Позволеният максимум е 3 пръста от двете страни на раменете. Височината на чантата също е от значение. Хубаво е да се съобрази с най-високия учебник или тетрадка, които ще бъдат използвани.
ученическа чанта
Изберете чанта, която е от олекотена материя. Няма първокласници, които да са само мирни и кротки, докато носят чантите си. Напротив – те тичат, скачат, гонят се, изпускат ги на земята, дори се замерят с тях, крият се от дъжда. Затова е нужно материята да е водонепропусклива и здрава. Раниците се цапат, децата рисуват и драскат по тях, лепят си етикети и различни картинки. Затова би било добре повърхността да може да се мие с вода и сапун.

Изберете чанта с презрамки с ширина поне 4 см. Разбира се, най-добре е да съобразите това с ръста на детето си. Ако то е по-дребно и слабо – по-тънки. Важното е да са удобни, да не оцветяват дрехите и да не се деформират от тежестта на чантата.

презрамки

Вътрешното пространство на чантата също е от значение. Колкото повече отделения и прегради има в нея, толкова повече неща може да събере. Първокласниците и другите ученици от началните класове носят много повече учебници, тетрадки и други принадлежности от батковците и каките в 11 и 12 клас. Хубаво е отпред да има джобове, в които да се носят нещата от първа необходимост и тези, които са по-дребни. Във вътрешността пък е нужно да има малко скрито джобче, в което може да поставите пари, за всеки случай, записани на листче телефонни номера в случай на нужда и др.

Оставете избора на цвета и декорацията на детето. Има едно правило, което родителите често забравят – колкото по-голям е ученикът, толкова по-спокойни цветове избира. Но първокласникът ще поиска цветна и пъстра чанта, с любими герои от книжки или филмчета. Ярките цветове на чантата ще направят детето пък по-лесно забележимо на пътя.
розова чантаНе забравяйте светлоотразителните елементи. Ако чантата не е снабдена с такива, поставете ги допълнително. За максимална сигурност трябва да има такива на предната част на чантата, отстрани и на дръжките й.