Наскоро с малък Мишо бяхме на детски рожден ден. Малката Лея навършваше 4 години. Познайте какъв подарък получи щастливата виновница за тържеството от родителите си – един очарователен срамежлив какаду.

Мишо беше изключително впечатлен от красивото кротко създание, което с присвити в задоволство очи се гушеше в милващите ръце на домакинята. Това беше какаду от рода Алба - с бяло оперение, интелигентен и с невероятно добър и спокоен характер. Самата аз останах изненадана от кроткия и гальовен нрав, който крилатият екзотичен подарък не спираше да демонстрира през целия следобед на нашето гостуване.

От родителите, които се оказаха добри познавачи на пернатия свят, разбрах, че именно какаду е най-гальовният от всички представители на пъстрия папагалски свят. Ето защо, след малкия вълнист папагал, какаду е и най-често предпочитаният за крилат любимец вкъщи. Той е много подходящ за първоначални опити за отглеждане на голям папагал. Разпространен е най-вече в Австралия, Нова Гвинея, Индонезия и Филипините.

Външни белези

Има различни видове какаду, всеки от които отличаващи се, малко или много, по краската и размера си. Най-разпространеният обаче е именно Алба, какъвто се оказа и нашият нов познайник. Дължината на какаду варира от 30 до 70 см, а цветовете – от бяло през розово, жълто и червено, та чак до черно. Повечето видове се отличават със сивожълтата си качулка, ясножълтото челно петно, тъмнооранжевите ушни петна и дългите пера на опашката, средните опашни петна на които са сиви с белезникави вълнообразни напречни гривни.

Какво може

Крясъкът на какаду може да ви се стори малко еднообразен и продължителен, но при добро желание от страна на стопанина си и мъничко търпение, благодарение на предаността и всеотдайността си, този мил другар бързо ще научи да изговаря някои думи и да си подсвирква мелодии.

Има нужда от простор

Питомните, по-скоро дресираните, птици могат да бъдат държани в големи кафези или в малки стайни клетки, обаче през деня се нуждаят от свободно летене под надзор из стаята. Най-добре е, ако имате двор, да му давате свобода да разперва крилете си и да се наслаждава на волния полет именно там. Папагалите какаду са толкова любвеобилни и верни, че вероятността да избягат е твърде минимална. Този род папагали са устойчиви на студ и издръжливи, не са чувствителни при студено време, дори при голям студ, като във всички такива случаи нощем те тряБва да бъдат в затворена стая.

С какво се хранят

Какаду са твърде непретенциозни в храненето и не създават затруднения. Хранят се с просо и овес, отчасти леко покълнали. Допълнително им се дават слънчогледови семки и по малко конопено семе – все пак трябва да се спазва умереност, защото тази храна твърде дразни. Обилни порции от растителна храна, полуузрели семена от треви и полуузрял овес са безусловно необходими.

Храна при отглеждане на малки папагали какаду

Горепосочените семена (покълнали), мека храна (коравият изпечен хляб се размеква и се смесва с добре сварено яйце), зеле, едногодишна ливадина, глухарче и ягоди са сред любимите и полезни лакомства за бебетата какаду.