Котките показват техните чувства, настроения и желания чрез сложна комбинация от пози, звуци и характерно поведение. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

По отношение на домашните любимци и особени котките, повечето хора за съжаление са на мнение, че грижата за тях се изчерпва до хранене и толкова. Това обаче съвсем не е вярно, ако искате тя да е щастлива и в добро здраве дълго време.

Освен основните грижи, за които сами се досещаме или ветеринарят ни подсеща, има и други начини да разкрием от какво има нужда нашето коте и това можем да направим, като разберем начините, по които тя общува с нас.

Котките показват техните чувства, настроения, желания чрез сложна комбинация от пози, звуци и характерно поведение. Със звуците, които те издават, позите които заемат и местата, които маркират те показват на стопанина си точно как се чувстват и какво искат.

Както при хората, така и при котките съществува такова понятие като „език на тялото”. Ако се научите да разчитате тези знаци, ще ви бъде доста по-лесно да се грижите пълноценно за котката си. Частите на тялото, чрез които те комуникират са: опашка, уши, мустаци, очи, поза на тялото, търкане, изражение на муцуната.

Опашката

Изправената опашка с малки, къси движения, подобно на кучетата, обикновено означава, че котето е доволно и приятелки настроено. Ако опашката й е отпусната и леко безжизнена, значи вашето коте си почива и е в много безгрижно настроение. Когато опашката на котето ви е снишена надолу и замахва като махало на часовник, това обикновено говори за притеснение и гняв у котето. Извита надолу, опашката сигнализира за предупреждение от страна на котката. Също така при неспокойно и гневно настроение, опашката на котка може да настръхне.

Уши

Когато ушичките на котето са изправени и леко насочени навън, тогава котката е щастлива и любопитна. Ако отворените на ушите й са доста отворени и насочени напред, значи че котката е притеснена и вероятно е чула мишка или нещо подобно. Когато ушите на животинката сочат назад, леко клепнали, това сочи за притеснение и отбранителна позиция. Ако пък ушите са снишени хоризонтално на главата, то котката е уплашена и е готова да избяга или да се защитава.

Мустаци

Ако мустаците на котката са широко разгърнати и сочат напред, то котката е под тревога и е готова за действие. Ако мустаците са прибрани и сочат настрани, то най-вероятно котката е отпусната и отворена за компания. Ако пък мустаците са прибрани плътно до лицето, котката вероятно е уплашена и готова да се отбранява.

Очи

Когато котката гледа съсредоточено в някой или нещо, това обикновено означава, че или е много заинтригувана или се чувства заплашена. Ако котката ви премигва, това е сигнал за смиреност и покорност. Ако е отпусната и спокойна и очите й са присвити или широко отворени с разширени зеници, значи котето е уплашено.

Пози

На всички ни е позната позата на котка, чието тяло е извито нагоре, а козината е настръхнала – тогава котето е уплашено и е готово да се бие. Също толкова познати са ни дружелюбните котки, които отъркват телцето си в нашето - тогава е ясно, че са щастливи. Ако котката размята задницата си, то означава че е щастлива и игриво настроена и вероятно иска да я потриете по коремчето – тази поза обикновено демонстрира голямо доверие. Ако котката обаче размахва лапите си във въздуха, то това може да означава да стоите настрани. Това е класическа поза, която означава че котката не може да избяга от нападателя си и боя е неизбежен.

Движения

Коте, което трие тялото си във вашето, означава, че ви маркира. Вие сте не само негов приближен, вие сте негова собственост. Това е следствие от инстинкта на новородените котета да потриват майката, за да стимулират производството на мляко.


Изражение на муцунkата

Лицето на котката не е изразително както при кучетата, но въпреки това изразява емоции. Постоянно треперещ език означава тревога, като тежкото дишане може да е признак за умора, болест или страх. Ако котарак има странно саркастично изражение докато диша, то вероятно е надушил разгонена женска или друга необикновена миризма.