По време на бременност жените натрупват подкожни мазнини около бедрата, корема и ханша, защото от това зависи благополучието на бебето в утробата. Проблемът е, че тези "тлъстини" в повечето от случаите остават и след раждане. Необходими са добър хранителен режим, гимнастика и антицелулитен масаж, за да се преборим с тях. 

Повечето жени мислят, че не успяват да отслабнат, защото кърмят, но кърменето няма общо с поддържането на наднорменото тегло. Основната причина за това е липсата на сън, стресът и нездравословното хранене. Друг фактор, който помага на майката да възстанови формата си след раждане, са масажите и редовните физически упражнения. 

Много е важно след раждане жената да започне да се възстановява плавно и постепенно. Рязкото отслабване и гладуване на водят до дълготрайни резултати. Ето какво е нужно да правим, за да възстановим качествено и безпрепятствено красивата си форма.

#Пълноценен сън
Да, с идването на бебето, животът ни се променя. Дните стават по-дълги, грижите големи, а нощите все по-кратки. Поне за едно известно време. Това не означава, че трябва да се лишавате от най-важното – съня. Новородените спят много, будят се на 3-4 часа, през които можете спокойно да релаксирате и да поспите. Не забравяйте, че липсата на достатъчно сън отнема голяма част от енергията, която е необходима, за да се грижите добре за своето бебе. Пълноценният сън е и предпоставка за по-бързото и качествено възвръщане на добрата физическа форма. Напротив, липсата му води до повече стрес, в резултат на което тялото започва да трупа килограми като защитна реакция срещу недостига на енергия.

#"Да" на качествената храна, "Не" на диетите
В стремежа си да върнем красивия си силует започваме да се храним по-малко, лишаваме организма си от пълноценни хранителни вещества и витамини, се подлагаме на диети, без да се замислим за последиците. а резултатът е по-малко кърма и бързото й изчерпване.
От това страда не само състоянието и пълноценното развитие на бебето, но и здравето на майката. Затова първото нещо, което трябва да запомните е, че гладуването няма да помогне да си върнете добрата физическа форма, предупреждават специалистите. За да се възстанови организмът след раждане, на него му е нужна енергия, която може да си набавяте само и единствено с здравословната и пълноценна храна.
За тази цел достатъчно е да наблегнете на пресни и свежи храни, богати на фибри, витамини, минерали, ензими, белтъчини, въглехидрати и мазнини в здравословно съотношение.
Ако кърмите, добре е да знаете, че балансираното хранене е важно за състава на майчиното мляко. Освен това има харни, които ще ви помогнат да отслабнете по-бързо, прочиствайки тялото ви от ненужните токсини и мазнини. Такива са плодовете, ядките, зелените зеленчуци, пълнозърнестите храни, бобовите култури, оризът и др. Тяхната задача е да снабдяват организма с достатъчно енергия, като същевременно стимулират добрия метаболизъм.

#Физическите упражнения
На трето място, след като сте се погрижила тялото ви да получава достатъчно сън и пълноценна храна, идва ред на физическите упражнения. С тях обаче е добре да се заемем не по-рано от втория месец след раждането.
Тогава организмът е наместил нивата на хормоните, а мускулите са възвърнали естествената си форма. Съществуват специални фитнес програми, предназначени за дами в следродилен период. Достатъчно е, когато мъничето заспи, да отделите не повече от 20 минути за тренировка. Важното е да я практикувате редовно без да натоварвате тялото си излишно. С постоянство и упоритост всичко се постига. Разходките на чист въздух, йогата и достатъчното движение също ще благоприятстват за по-бързото възвръщане на добрата ви форма.

#Масажите особено много помагат на тялото да се справи с промените, настъпили в него по време на бременността. Релаксиращите и отпускащи масажи, които прерастват в терапия, премахват стреса и напрежението. Освен това благоприятстват и балансират функциите на всички органи в тялото.
Чрез тях, също така, гъвкавостта и тонусът на кожата се възвръщат, а всички знаем, че здравата кожа е тази, която е красива. Най-подходящият момент за стартиране на антицелулитния масаж специалистите препоръчват третия месец след раждането, но не и по-рано. Това е масаж, при който се използват специални похвати и техники с цел бързо разграждане и отделяне на натрупаните мастни клетки, оказвайки силно физическо въздействие върху токсините. Подобрява кръвообръщението, изглажда кожата на краката, намалява отоците на краката, ако има такива.