Известно е, че човекът е един от малкото биологични видове, които правят секс не само с цел размножаване, но и за удоволствие. България е една от европейските държави с най-голям брой аборти по желание на глава от населението. Това прави темата за семейното планиране особено актуална през последните десетилетия.

Темата за нежелано забременяване е била актуална от най-древни времена. Още преди хилядолетия древните египтяни, древните гърци и други народи са използвали различни методи като антиконцептивно средство – бариерни методи, различни вещества повлияващи зачеването и др.

Можем да разделим съвременните контрацептивни средства в няколко групи:

Календарен метод - основава се на естествените циклични промени (на биологичния ритъм на отделяне на яйцеклетка). Избягват се дните на вероятна овулация. Тя обикновено е в средата на цикъла или около 15 дни преди очакваната менструация.

Прекъснатото полово сношение (много разпространено в нашите географски ширини) - половият контакт се прекъсва преди да се депонира сперма във влагалището. Методът изисква самодисциплина и крие опастност от нарушаване на междупартньорските отношения както и от забременяване.

Бариерни методи – те представляват механично преграждане на пътя на сперматозоидите. Такъв е презервативът, който предпазва и от венерически инфекции като СПИН, сифилис, гонорея, хламидии и др. По малко разпространени са бариерните средства като цервикални шапки, диафрагми и др.

Химически методи - това са различни субстанции – влагалищни кремове, желета или глобули съдържащи спермицидни вещества (агенти, които убиват или обезвреждат сперматозоидите).

Метод на Билингс - този метод се основава на наблюдение на промяната в плътността на влагалищния секрет през различните дни на менструалния цикъл. Денят на върхово овлажняване отговаря на денят на овулацията (отделяне на яйцеклетката).

Вътрематочни контрапцептиви – такива са спиралите. Те са подходящи за многораждали жени и се поставят само от гинеколог. Продължителността на действие се определя от всеки производител и тя варира от 3 до 5 години. Спиралите могат да съдържат различни субстанции като мед, сребро или пък хормони.

Контрацепция след случаен полов акт (посткоитална контрацепция) - тя се прилага при инцидентна полова връзка. Постоянното и прилагане не е уместно поради предизвиканите от нея разстройства в менструалния цикъл. Представлява приемане на хормонален медикамент 24 до 48 часа след половия акт, като е желателна консултация с гинеколог за вида на медикамента.

Стерилизация при мъжа или при жената - неразпространен метод в България, но пък полулярен в някои страни от Западна Европа, особено мъжката стерилизация. Представлява хирургична интервенция с цел връзване и разрязване на семенните канали при мъжа или маточните тръби при жената.

Хормонална контрацепция - представлява прием отвън на хормонални субстанции, които подтискат отделянето на яйцеклетката под формата на таблетки, пластири и др. Най – разпространените препарати са така наречените противозачатъчни таблетки или антибебе. Препоръчва се задължителната консултация с гинеколог преди прием на хормонална контрацепция. Някои от тези медикаменти могат да предизвикат странични ефекти като междуменструално кървене, увеличаване на телесна маса, напрежение в млечните жлези. Поради това, подходът към всяка жена от страна на гинеколога трябва да бъде строго индивидуален.


Някои съвети при избор на метод срещу нежелана бременност:

  • Системната контацепция е неподходяща за младите двойки, на които предстои родителска реализация. Системната контрацепция съдейства за установяванетона редовен менструален цикъл. Свързана е с определени странични явления.

  • Посткоиталната контрацепция е приложима при редки, непланирани сексуални контакти.

  • Субдермалните импланти са трайно, но обратимо противозачатъчно средство.

  • Вътрематочните песари са предпочитани от жените, изпълнили своя план за раждане на деца. Те имат предимството, че не ангажират ползващите ги с ежедневни процедури.

  • Методите, основаващи се на репродуктивния биоритъм, са подходящи за лица с абстинентна настройка, висока самодисциплина и ниска коитална честота.

  • Бариерните методи са относително безвредни, но имат ниска ефективност и задължават с извършване на известни  процедури по време или непосредствено преди полово сношение.

 

Материалът е предоставен на LadyZone от семейния портал mamatatkoiaz.

д-р Иван Костов е акушер-гинеколог от столичната Втора АГ болница “Шейново”. В момента той подготвя книга, в която всеки ще може да прочете най-важната информация за полезните витамини, микроелементи и антиоксиданти с изключителна роля по време на бременността. Очаква се тя да се появи на книжния пазар през юни.