1. Спестявайте отдалече
Краят на ноември е и много от вас са получили заплатите си за този месец. Не разчитайте само декемврийската заплата за подаръци, сладкиши и новогодишна почивка. Това със сигурност ще ви дойде свръх възможностите. Да не забравяме и факта, че след Нова година ни чака един дълъг-дълъг януари… Време никак не кратко до следващата заплата. Затова опитайте се да спестите някаква сума още от ноември. Ако сте имали възможност да заделите пари и преди това – още по-добре.

2. Направете си списък за това кой ще получи подарък и кой не
Изгответе го, когато сте на спокойствие в дома си. Често емоциите ни подвеждат и сме склонни да харчим и за хора, които не са ни толкова близки. Масовата истерия в магазини и молове също действа завладяващо.

3. Определете си лимит за пазаруване
Направете си разчет според парите, които имате, заделени за подаръци и според заслугите на хората, които ще зарадвате. Само Дядо Коледа раздава подаръци според това дали някой е слушал, или не. Вие си определете лични критерии.

4. Очертайте (поне в най-общи линии) какво ще купите на всеки човек от вашия списък
Може да запишете и ориентировъчна цена за подаръка. Така бюджетът ви ще е добре фиксиран.

5. Не чакайте последния момент
Ако пазарувате в последния възможен ден, това ще бъде сериозен стрес и за вас, и за портфейла ви. Склонни сме, ако попаднем в последните часове от работното време на магазините, да махнем с ръка и да купим първото изпречило ни се пред очите нещо, та ако ще и да е доста скъпо.

6. Купете общи подаръци с други членове от семейството
При общите подаръци може да си позволите доста по-нисък бюджет, защото когато се съберат повече хора, сумата нараства. При този вариант може да си спестите отговорността вие да избирате и купувате подарък. Важното е да намерите кой друг от участниците в общия подарък ще се навие да изпълни тази сложна задача.

7. Набележете си местата с коледни намаления
Обикновено това са големите молове и търговските вериги. Внимателно преценявайте дали стоката наистина е намалена или това е само търговски трик.

8. Помислете за ръчно изработени подаръци
Най-лесният вариант е да направите колаж от общи снимки през годината, като просто ги залепите върху луксозен картон. Може да изработите картичка или свещник, да нарисувате чаша или сервиз за кафе. А какво ще кажете за вкусни и красиви мъфини или бонбони? С този тип подаръци ще покажете специално чувство и отношение. Все пак е Коледа и нищо не е по-важно от любовта в семейството.

9. Подарете време и внимание
Те не струват пари, но пък са толкова ценни и ценени. Направете подарък преживяване – парти, игра на сляпа баба с награди, купон с любима музика и т.н.