Не е тайна, че музиката влияе благотворно върху цялостното психическо и физическо развитие на детето. Колкото по-отрано навлезе тя в неговия живот, толкова по-добре. Ще ви споделя как се случи това при нас:
Още като бебе, Мишо проявяваше удивителен интерес към мелодиите, които достигаха до него. Наостряше уши, подсмихваше се доволно и започваше да се движи лекичко в такт с музиката. За разлика от класическата музика, бързите и ритмични мелодии повдигаха настроението му, предизвиквайки радостни възгласи на възторг и възхита.

Защо Моцарт? А защо не Вивалди?
Със сигурност сте си задавали въпроса: Защо точно музиката на Моцарт си е спечелила толкова фенове сред родителското съсловие? Терминът "ефектът на Моцарт" се появява през 1993 г. вследствие на един експеримент. Ф. Раушер, Г. Шоу и К. Ки от Калифорнийския университет твърдят, че студенти, които са слушали Сонатата за две пиана на Моцарт в продължение на 10 минути, се справят много по-добре с пространствен тест за интелигентност, отколкото след като са слушали запис на инструкции за релаксация. Моцарт успокоява, подпомага развитието на лингвистичните способности, но това не означава, че музиката на други композитори няма същото влияние. Дали с Моцарт и/или Вивалди, важно е децата да се обогатяват културно и да развиват въображението си. Изводът – музиката на Моцарт ни прави толкова умни и спокойни, колкото и тази на други класически композитори.

Верди, рок или джаз
И като заговорихме за другите композитори, сред любимците на Мишо се оказаха Вивалди с неговите "Четири годишни сезона", Григ, Верди и Пучини. Под техен съпровод малкият меломан изпита влечение към класическата музика, която го успокояваще, дори му помагаше да заспи. До ден днешен обожава да му пускам и "Лунната светлина" от Дебюси, и "Лунната соната" на Бетовен. Успоредно с това, двамата с Мишо си доставяме удоволствие, слушайки парчета на Sting, Bob Dylan, Pink Floyd, Jon Lord, "Deep Purple" и Chet Baker. Дали ще пуснете любим концерт, мюзикъл, опера или рок парче на легендарен музикант е въпрос на личен избор, важното е само при подбора на песните да съобразите ритъма на мелодията – ако търсите успокояващ ефект, енергичният рок или салсата едва ли ще ви свършат работа.

Ново на музикалния пазар за бебета
На пазара има и специално адаптирани приспивни песни, вдъхновени и аранжирани според рок и джаз парчета. Препоръчвам на родителите на бебета и малки деца "Джаз за бебета" от Майкъл Яниш. Това са парчета, в които, като човек, който се занимава с музика, открих много емоция, магия и дълбочина. Яниш има 5 албума, всеки с по 15 композиции – предимно в джаз стил и всяка една изпълнена с характерен основен инструмент – пиано, китара, саксофон, тромпет и т.н.

Още начини да въведете бебето в света на инструменталната музика
- Гукайте и пейте с бебето си! За него е важен гласът ви, а не дали тонът е верен;
- Създавайте добри навици чрез слушане и учене на детски песнички – детските аранжименти са лесни за запомняне, но изключително полезни за развитието на паметта. "Хей ръчички, хей ги две" например е сред най-добрите начини да научим децата на хигиенни навици. "Зеленчуци който не яде" – да се хранят здравословно;
- Красиво илюстрираните музикални книжки – чудесен начин да запознаете детето с различните видове инструменти и тяхното звучене;
- Не лишавайте малчуганите от очарователните музикални играчки – малко пиано, барабанче, детски ксилофон или тромпет. Така от рано ще повлияете върху оформянето на музикален слух и интерес у тях към музиката;

- Организирайте вкъщи концерти под формата на игри и забавления. Ето какво правим ние – импровизираме сцена, Мишо се качва на нея и изпява песничка. После идва ред на тате, мама и така до настъпването на бурни аплодисменти, поклони, блясък в очите и радост в сърцата.
- Запознайте детето си с музика на живо, като го заведете на:

"Концерти за бебеци"
Няма как да не ви препоръчам великолепните 45-минутни "Концерти за бебоци", които се изпълняват там през някои дни от седмицата, както и през двата почивни дни. Подходящи са за деца от 0 до 3 години. Децата и родителите се разполагат на възглавници в малка зала. Поради големия интерес билети за "Концерти за бебоци" се продават само с предварителна резервация. За повече информация, вижте тук.

Концерти на възглавници
Още едно музикално забавление, на което искрено ви препоръчвам да заведете децата си – Концерти на възглавни. Тези великолепни музикални представления се организират в "Дома на архитекта" в София. Децата и родителите се наслаждават на класическа камерна музика, настанени на... възглавници. Билетите също се запазват с предварителна резервация.

Е... това е засега от мен и 5-годишния Мишо. На този етап смятаме да се отдадем на още повече меломански експерименти, да се забавляваме на макс, да пеем много и да танцуваме, както ние си знаем. Засега се стараем децибелите да са на по-нисък оборот.