Винаги сте искали да си говорите с вашето куче. И как иначе, то е толкова интелигентно и досетливо. Обикновено вие му говорите и се отнасяте с него като към човек, но понякога трудно успявате да разчетете знаците, които то ви изпраща.

За да бъдете по-точни в разчитането на поведението на вашия домашен любимец, е нужно да наблюдавате всички части от тялото, тъй като едно нещо никога не можа да бъде достатъчно показателно. Така например, ако забележите, че то си върти опашката никога не можете да бъдете сигурни, че то е щастливо или доволно, защото в комбинация с опънати назад уши и настръхнала козина, то ви дава съвсем различни знаци.

Уши

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Високото вирнатите уши на вашето куче показват, че то е здраво и щастливо. Също така може да означава, че любопитства за нещо или, че е в настроение да си игра е с вас. Ушите са в същото положение, когато домашните любимци са в очакване да им дадете храната, както и когато си похапват лакомо. В някои случаи обаче, положението на изправен уши може да сочи и съвсем друга причина за това - например когато кучетата искат да демонстрират превъзходство и агресивно поведение. Другият случай на опънати уши назад подсказва най-често за умора или страх от нещо или някой.

Опашка

Както и при котките, така и при кучетата опашката, нейните движения и положение също могат да ви подскажат в какво настроение е домашният любимец. Предполагаме, че всички знаят какво правят с нея щастливите кучета – не спират да я въртят. Ако е в положение на покой – свободно падаща, то малкият пухковец се страхува от нещо. Високо изправената опашка, потръпваща нервно може да е индикатор за това, че кучето е разстроено.

Козината на гърба

Ако кучето е спокойно и удовлетворено, козината би трябвало да е в нормално състояние – да не е навдигната. При друго положение, когато то е ядосано или се чувства застрашено, козината около гръбначния стълб настръхва. Това биха могли да забележат собствениците на породи с по-къса козина.

Поза на тялото

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Освен дребните детайли и части от тялото, които в никакъв случай не са за подценяване, поведението и настроението на вашият любимец можете да разчетете и благодарение на цялостната поза на тялото. При куче, което заема отбранителна позиция и демонстрира агресивно поведение спрямо нещо или някого, можете да наблюдавате напрегнато тяло и дори леко потрепване  и неволеви отпускания и свивания на мускулите. Когато пуховците са доволни и искат да си играят с вас или се умилкват за нещо, те започват освен да движат опашката си, снижават задната част на тялото и дори я движат в синхрон с опашката.